Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Shuai Peng este nevătămată. Jucătoarea de tenis i-a spus președintelui CIO că este în siguranță la Beijing

cio_peng.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Comitetului Internațional Olimipic

Jucătoarea chineză de tenis Shuai Peng Shuai, dispărută din spațiul public de la începutul lunii, a discutat printr-un apel video cu președintele Comitetului Olimpic, după ce comunitatea internațională a făcut presiuni asupra autorităților chineze. Sportiva a explicat că este în siguranță, acasă, la Beijing, și a cerut să i se respecte intimitatea, informează CIO.

Apelul video între sportiva chineză Shuai Peng și președintele CIO Thomas Bach a durat o jumătate de oră.

Tenismena a mulţumit CIO pentru grija arătată pentru ea şi a explicat că este bine şi în siguranţă, acasă la Beijing. Peng a adăugat că vrea să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea preferă să îşi petreacă timpul cu prietenii şi familia. Ea va continua să fie implicată în tenis, sportul pe care îl iubeşte mult, a precizat CIO.

La finalul apelului, Thomas Bach a invitat-o pe Shuai Peng la masă în ianuarie 2022, când el se va afla la Beijing, iar sportiva a acceptat invitaţia.

Sportiva nu a mai apărut în public de mai multe săptămâni, după ce pe 2 noiembrie a spus că a fost agresată sexual de către Zhang Gaoli, fost vicepreședinte al Chinei. Ea a făcut anunțul pe o rețea locală de microblogging. Ulterior postarea a fost ștearsă, dar nu înainte să fie preluată de presă. Shuai a relatat că a fost invitată la locuința fostului lider chinez pentru a juca tenis cu familia acestuia, dar a fost obligată să întrețină relații sexuale cu Zhang. Totuși, Shuai a scris că nu are dovezi să susțină acuzațiile. Atât Zhang, cât și șefii statului chinez nu au comentat acuzațiile.

Anterior discuției de duminică seara, comunitatea internațională a făcut presiuni permanente asupra Beijingului să ofere informații despre Shuai Peng, iar WTA a amenințat că va renunța la turneele din China, dacă autoritățile nu dau detalii despre starea de sănătate a sportivei.