Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce a refuzat „regele” naționala și cine ar trebui să vină pe banca tricoloră?

hagi_2.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Gheorghe Hagi refuză să preia echipa națională. Fostul mare fotbalist spune că este implicat în proiectul de la Farul Constanța. Amintim: echipa națională de fotbal a rămas fără antrenor după ce Mirel Rădoi a refuzat să își prelungească înțelegerea cu FRF. Rădoi a ratat calificarea la meciurile de baraj pentru accederea la Compionatul Mondial de anul viitor. La RFI, jurnalistul George Dobre, redactor șef la Digisport, afirmă că Hagi nu putea veni la echipa națională în condițiile în care este implicat în proiectul de modernizare a clublui Farul. El spune și cine ar fi cel mai potrivit să preia echipa tricoloră.

George Dobre: Gică Hagi a început un nou proiect. Un proiect care are în centrul lui nu doar formarea unei noi echipe competitive, care să se bată din nou pentru titlu, așa cum a reușit Viitorul în urmă cu câțiva ani. Dar și un stadion modern în Constanța. Un stadion nou care să dea un impuls important echipei. Știu că există această promisiune făcută de autoritățile locale lui Gică Hagi, faptul că va fi construit un nou stadion. Prin apariția acestui stadion clubul ar putea să treacă la un alt nivel, să fie mai competitiv. Probabil că se dorește și ca Farul să participe an de în în cupele europene, în mod firesc să crească expunerea jucătorilor și în felul ăsta să sporească și sumele provenite din vânzarea lor. Cred că mai degrabă lucrul ăsta este în spatele refuzului lui Gică Hagi decât motivația oficială, anume că el este patron al unui club de fotbal și ar intra în conflict de interese.

Reporter: Ce tip de antrenor credeți că ar fi potrivit pentru echipa națională de acum încolo? Un antrenor din vechea gardă, poate din generația de aur? Poate Dan Petrescu? Poate Viorel Moldovan? Poate chiar Victor Pițurcă, un antrenor care a mai fost și are experiență foarte mare? Sau ar fi potrivit un antrenor tânăr, având în vedere că s-a pornit în această direcție cu Mirel Rădoi?

GD: Înainte să răspund la întrebarea dumneavoastră aș face o scurtă recapitulare. Din toamna lui 2014 până acum, în noiembrie 2021, naționala României a avut cinci selecționeri, Victor Pițurcă, Anghel Iordănescu, Christoph Daum, Cosmin Contra și Mirel Rădoi. Asta înseamnă un selecționer la un an și cinci luni, ceea ce este extrem de mult atunci când îți dorești stabilitate, atunci când îți dorești performanță. În ceea ce privește selecționerul potrivit, când faci o astfel de evaluare trebuie să ții cont de context. Cred că la o echipă națională sunt două mari variante. Unul ar fi un selecționer inovator, un tip care să revoluționeze. Cum a  fost cazul lui Bölöni la națională, prin măsurile pe care le-a luat la vremea respectivă, chiar dacă a stat puțin la naționala României. Sau un bun gestionar al resurselor și în același timp și un bun psiholog. În momentul ăsta cred că la naționala României este nevoie de un selecționer din a doua categorie. Naționala a arătat mai multe lucruri bune în această campanie de calificare pentru Cupa Mondială decât a arătat în alte preliminarii. S-a văzut că anumiți jucători sunt ajunși la maturitate sau sunt foarte aproape să ajungă la maturitatea lor sportivă. Sunt oameni care au făcut pasul către echipe din străinătate în ultimii ani și care încep să arate așa cum ne așteptam noi sau să fie măcar aproape de așteptările noastre. În momentul ăsta există la naționala României o structură, o coloană vertebrală. Mai trebuie făcute anumite reglaje. În același timp e nevoie și de un selecționer cu experiență care să știe să gestioneze momentele importante. Nu e vorba doar de cele din timpul meciurilor, ci de cele din timpul campaniilor de calificare, care să știe că vrea să obțină un anumit rezultat. De exemplu, într-un meci în care egalul ar fi suficient în perspectiva partidelor următoare, a bătăliei pentru calificare.

Rep: Pare că l-ați descris destul de bine pe Victor Pițurcă...

GD: Victor Pițurcă se încadrează foarte bine în acest tipar. Însă, Victor Pițurcă a ieșit de ceva timp din circuit și nu știu dacă ar putea fi reluată legătura dintre el și Federația Română de Fotbal.

Rep:  Ce alte variante ar fi?

GD: Sunt foarte puține în momentul de față. Cred că sunt două soluții mari și late. Prima ar fi să continue Mirel Rădoi. A doua soluție ar fi Dan Petrescu. Dacă ne uităm la toate zvonurile care au circulat, la toate informațiile care sunt existente în momentul ăsta pe piață, pentru că Victor Pițurcă este într-o anumită relație cu Federația Română de Fotbal, Mircea Lucescu are un angajament la Dinamo Kiev și nu cred că s-ar implica.

Rep: A spus destul de clar în mai multe rânduri că nu ar reveni, cel puțin în momentul ăsta, la echipa națională. Ar mai fi și varianta antrenorului străin, în ciuda experienței total neplăcute cu Christoph Daum.

GD: Tocmai din pricina acestei experiențe neplăcute cu Christoph Daum nu cred că Federația Română de fotbal va apela la un nou selecționer străin. Sau cine știe? Doar dacă s-ar crea o oportunitate uriașă de a aduce un nume mare. Dar nu cred că este cazul. Pe lângă asta, cred că și resursele Federației Române de Fotbal în momentul ăsta sunt limitate. 

Ascultă:

 
Jurnalistul George Dobre, redactor șef la Digisport, despre echipa națională