Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Pentru mine este important să convingem cât mai mulți tineri să joace rugby" - Andy Robinson, antrenorul echipei naționale a României

andy_robinson.jpg

Andy Robinson
Andy Robinson vorbește despre progresele făcute de echipa României, dar spune că mai e foarte mult de lucru
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

România a urcat pe locul 15 în clasamentul World Rugby după victoriile repurtate în cele trei meciuri test din noiembrie cu mai puțin de doi ani înaintea Cupei Mondiale din Franța. Antrenorul Stejarilor, Andy Robinson, a oferit un interviu exclusiv la RFI despre această toamnă plină de succes. 

Echipa României a învins Uruguay la Verona cu 29 -14, apoi Țările de Jos cu 56 - 15 și în sfârșit Tonga cu 32 - 20, ultimele două meciuri desfășurându-se la București

Reporter: După cele trei victorii în meciurile test disputate în luna noiembrie, se poate spune că echipa României a depășit criza declanșată în 2018 prin ratarea calificării, pentru prima oară, la Cupa Mondială?

Andy Robinson: Echipa a muncit din greu și cred că face progrese. Profunzimea lotului este realmente bună, cu câțiva jucători tineri care au apărut, dar și jucătorii mai vechi au evoluat bine. A fost reconfortant să-l vezi pe Mihai Macovei jucând bine împotriva Uruguay și împotriva Țărilor de Jos, iar când el nu a jucat cu Tonga, Cristi Boboc și Damian Strătilă l-au înlocuit cu succes.

Deci că încrederea sporește în cadrul grupului de jucători, încrederea că ne putem califica la Cupa Mondială din 2023, dar mai e încă mult de lucru, iar următoarele două – trei luni sunt cruciale pentru calificarea la RWC 2023. Ceea ce se poate remarca acum sunt progresele înregistrare și încrederea care sporește în cadrul lotului.

Reporter: Da, și mai ales în meciul împotriva Tonga, când au lipsit majoritatea jucătorilor care evoluează în Franța, precum și cei de la echipa campioană, Baia Mare, aflați în turneu în Africa de Sud.

Andy Robinson: Acea victorie s-a bazat mai ales pe o apărare foarte bună, o excelentă atitudine defensivă, o rată înaltă de efort din partea jucătorilor, iar pe măsura înaintării în meci noi am jucat tot mai bine.

Stejarii
Stejarii au urcat pe locul 15 în clasamentul World Rugby după cele trei victorii din toamnă
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

Și la asta te aștepți de la jucători, care nu au jucat prea mult în ultimele luni, iar pe parcursul sezonului a fost oricum sporadic din cauza situației Covid și a numărului de jocuri, cum e de pildă în Anglia unde joci în fiecare săptămână, în România nu ai atâtea meciuri.

Deci unii jucători, mai ales cei tineri, învață mult jucând meciuri internaționale, iar acesta este un loc foarte greu pentru a învăța jocul, dar ei o fac foarte bine și o fac și la antrenament. Mulți dintre cei care au fost în lotul pentru Tonga au fost prezenți în cantonament dinaintea meciului cu Uruguay unde au lucrat foarte intens. ajungând la nivelul arătat în timpul meciului cu Tonga.

Reporter: Cu privire la selecție, sunt sigur că urmăriți cu atenție naționala U20 care recent a evoluat la campionatul european, unde a pierdut primul meci în prelungiri, le-a câștigat pe următoarele două și s-a clasat în final pe locul 5, un progres față de anii trecuți. Este această evoluție încurajatoare?

Andy Robinson: Cred că este foarte încurajatoare și am adus patru dintre acești jucători în lot. L-am adus pe căpitan, Kemal Altinok, pe Alin Conache și alți doi. Am fost plăcut impresionat de performanța lor, au venit plini de încredere, s-au antrenat bine în cadrul lotului.

Kemal Altinok
Căpitanul echipei U20, flankerul Kemal Altinok, a fost promovat de Andy Robinson la lotul de seniori
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

Ca o comparație, uitați-vă la Anglia: Jucători ca Owen Farrell sau Maro Itoje au avut succes cu echipa U20, au jucat și au învins Noua Zeelandă sau Africa de Sud și asta le-a dat încredere să joace împotriva acestor echipe când au devenit seniori și asta vrem și noi cu jucătorii noștri tineri, să câștige încredere jucând împotriva acestor echipe.

Să joci în meciuri internaționale este destul de dur, nu e ca atunci când joci pentru clubul tău. Trebuie să faci mari sacrificii, ești de departe de familie, în cantonamente și trebui să devii o persoană diferită ca să faci față rugby-ului internațional. Am văzut jucători care sunt buni la clubul lor, dar nu pot face față la nivel internațional.

Vrem să vedem cu jucătorii pe care-i aducem dacă pot evolua bine nu doar la nivel de club, ci și la nivel internațional și de aceea îmi place să aduc jucători de diferite tipuri să văd cum se descurcă la nivel internațional, pentru că aceasta este cheia pentru noi, iar la meciul cu Tonga s-a putut vedea acest lucru la câțiva jucători care au excelat.

Reporter: În ultimii ani, o altă sursă de selecție au fost jucătorii de origine română care s-au născut sau au crescut în țări ca Franța sau Italia. Este aceasta o opțiune tot mai importantă pentru viitor?

Andy Robinson: Da, sigur. Vreau ca selecția pentru echipa națională să includă cât mai mulți jucători crescuți în România. Aș dori ca Super Liga să devină din ce în ce mai puternică ca să producă jucătorii de care avem nevoie. Dar dacă cineva este eligibil să joace pentru România și dorește mult să joace pentru România, e pregătit să se sacrifice și să pună osul la bătaie pentru România, atunci noi vrem ca ei să joace pentru România.

Și nu e doar o simplă prezență și jucătorul să spune: am fost selecționat ca internațional român. Când joci pentru țara ta trebuie să pui osul la bătaie i să dai randament și noi vrem ca cei care joacă pentru România să inspire generația viitoare prin felul în care joacă.

Când mă uit la jucători și când vorbesc cu ei trebuie să înțeleagă că sunt selectați nu doar ca să primească un tricou al naționalei, ci trebuie să facă performanță la nivel internațional.

Reporter: Recent World Rugby a schimbat regulile de eligibilitate care permit acum schimbarea echipei naționale după trei ani de pauză. Am vorbit cu internaționalul moldovean Andrei Mahu care joacă la Perpignan în Franța și mi-a spus că a fost deja invitat de Federația Română de Rugby să joace pentru Români, iar el a acceptat fiind eligibil din noiembrie 2022. Vor fi și alți jucători invitați?

Andy Robinson: Da, cu condiția să fie eligibili și analizăm câteva nume de jucători la ora actuală. Între timp am urmărit jocurile din Pro D2 (liga a doua franceză) unde joacă unii dinte internaționalii noștri: Adrian Moțoc joacă foarte bine pentru Aurillac, Marius Antonescu pentru Bourg en Bresse, Mihai Macovei pentru Colomiers, dar numele care întotdeauna iese în evidență este Andrei Ursache de la Carcassonne.

Dar numai pentru că ești disponibil să joci, nu înseamnă că vei fi selecționat. Iar un alt jucător care joacă foarte bine este Vasile Bălan. El a jucat superb în meciul cu Argentina în grămadă, iar în ultima lună a jucat foarte bine ca pilier, atât pe dreapta cât și pe stânga și și-a meritat selecția. O astfel de performanță așteptăm de la jucătorii noștri, care joacă fie în România, fie în străinătate.

Reporter: Ați observat că ați menționat în exclusivitate nume de înaintași și așa cum știți foarte bine înaintarea a fost dintotdeauna punctul forte al rugby-ului românesc. Devin liniile dinapoi mai competitive?

Andy Robinson: Da, de pildă este o concurență acerbă pentru postul de mijlocaș la grămadă între veteranul Florin Surugiu și tânărul Gabriel Rupanu și este extraordinar să vezi relația dintre cei doi. Rupanu, care a jucat bine în două meciuri, mai ales cel cu Argentina și după aceea cu Uruguay, iar apoi Surugiu a jucat foarte bine împotriva Tonga.

Florin Surugiu
Mijlocașul la grămadă Florin Surugiu execută un "box kick" în meciul cu Tonga, câștigat de Stejari cu 32 - 20
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

Vlăduț Popa a jucat bine la centru în meciul cu Tonga, Alexandru Bucur se dezvoltă și el bine ca centru, apoi cuplul de centri Jason Tomane și Hinckley Vaovasa, ca și Taylor Gontineac, în mod clar avem câțiva centri care concurează pentru cele două posturi.

Reporter: Dar la numărul 10, la mijlocaș la deschidere?

Andy Robinson: Ambii jucători, Daniel Plai și Tudor Boldor se dezvoltă amândoi și vreau să-i văd crescând în continuare. Eu am încredere în ambii jucători, dar ei nu au jucat destule meciuri pentru clubul lor, Steaua. Și aici este problema noastră: evaluăm jucătorii pe baza a numai câteva jocuri și atunci e foarte greu pentru jucători să fie competitivi pe plan internațional și îmi pare rău din acest punct de vedere pentru ambii jucători. Dar ei s-au antrenat bine, am încredere în ei și sunt sigur că vor progresa cu timpul.

Daniel Plai și Tudor Boldor
Daniel Plai și Tudor Boldor, concurează pe postul de mijlocaș la deschidere atâr la club cât și la națională
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

Eu mă uit la punctele forte ale rugby-ului românesc: momentele fixe – grămada și marginea, jocul cu piciorul și apărarea. Și vrem să ne bazăm pe aceste atu-uri, dar vrem să dezvoltăm și jocul la mână.

Jocul evoluează rapid, ați văzut jocul la mână al Portugaliei, iar eu vreau ca jucătorilor români să le placă să atace cu balonul în mână și să înțeleagă cum să desfășoare acest joc, atât înaintași cât și cei de pe liniile dinapoi și cred că în timp jocul de atac al liniilor noastre dinapoi se va dezvolta, dar mai e enorm de mult loc pentru ameliorarea jocului nostru de atac.

Am să vă dau o statistică din meciul cu Uruguay care m-a încântat: am scăpat balonul din pasă o singură dată, când Vaovasa a bătut linia avantajului și i-a dat o pasă la interior lui Rupanu, care a scăpat balonul. În afară de aceasta, niciun alt jucător nu a scăpat un balon pasat, au scăpat numai baloane șutate înalt, ceea ce pentru mine e o ameliorare clară a felului în care vrem să jucăm jocul și a îndemânării jucătorilor.

Iar noi asta vrem să păstrăm balonul în joc pentru cât mai mult timp, dar și echilibrul între jocul de atac și cel de apărare, iar la cei doi numărul 10 înțelegerea acestui țel crește. Vor face greșeli la nivel internațional, dar lucrul bun este că ei învață. Asta-mi place și despre plai și despre Boldor: ambii sunt pregătiți să învețe. Și este important să avem încredere în ei și să le dezvoltăm înțelegerea jocului.

Reporter: O chestiune practică: cum comunicați cu jucătorii, când majoritatea au ca limbă maternă româna, alții engleza, alții franceza sau chiar italiana, când dumneavoastră și adjunctul Sosene Anesi sunteți vorbitori de limbă engleză?

Andu Robinson: La ședințele noastră de analiză toate subiectele sunt scrise pe tablă în română, după care eu parcurg toate aceste chestiuni, iar ele sunt traduse în română fie de preparatorul fizic al Stejarilor, Florin Tașcă, fie de managerul echipei naționale, Daniel Carpo. Dar eu îi încurajez pe jucători să vorbească în română cât mai mult posibil.

Reporter: Ați învățat româna?

Andy Robinson: Cunosc câteva cuvinte, dar nu suficient. Important este că mesajele mele sunt scurte. Folosesc video la fiecare ședință de antrenament și de asemenea am întâlniri unu la unu sau întâlniri cu grupuri restrânse de jucători și cel mai important este să am acces la fiecare jucător ca să-și înțeleagă rolul. Și când vă că-și îndeplinesc rolul atunci e foarte ușor să-i bat pe umăr la sfârșit, să-i felicit și să le spun să continue tot așa.

Sunt în legătură constantă cu jucătorii pe Whatsaspp și le dau evaluări tuturor și dacă se întâmplă o ruptură a comunicațiilor trebuie să găsesc metode diferite de a comunica. Frecvent am vorbit cu jucători în engleză când antrenam Anglia și Scoția și ei n-au înțeles ce voiam să le spun.

Multe lucruri pe care le fac sunt repetitive și obiectivul meu este consecvența în performanță. Nu vreau ca performanța noastră să fi azi sus și mâine jos și dacă urmăriți munca noastră veți vedea că performanța devine tot mai constantă, iar jucătorii își îmbunătățesc consecvența în evoluții.

Orice jucător va face greșeli, dar nu asta e important, ci cum își revine din acele greșeli. Erorile de efort nu sunt acceptate, dar să scapi un balon ți se poate întâmpla, important cum revii din asta. Dacă ratezi un placaj, s-ar putea să fie o tehnică defectuoasă și atunci trebuie să-ți îmbunătățești tehnica, dar altcineva trebuie să-i acopere greșeala, iar noi dezvoltăm încrederea și consecvența cu privire la rolurile pe care trebuie să le joace.

Reporter: Haideți să ne întoarcem în timp în 1984, când jucătorul Andy Robinson a evoluat în echipa Sud Vestului Angliei, împotriva României. Cum se compară Stejarii de atunci cu cei de azi?

Andy Robinson: E un timp foarte îndepărtat. Dacă mă gândesc la echipa de azi rămâne forța înaintării. Și dacă mă gândesc la echipa de atunci erau niște jucători cu o foarte bună îndemânare și puteai să vezi încrederea în felul în care jucau. Și ei puteau combina jocul pe înaintare cu un joc de pase din contact, practicau un joc asemănător cu cel al francezilor, unghiuri bune de atac, forță, încredere în purtarea balonul și soliditatea momentelor fixe.

Când fac comparația cu echipa de azi, trag concluzia că jocul nu mai e așa de răspândit azi în România, pe atunci erau multe echipe și mulți jucători și toată lumea vorbea despre rugby. Era mult rugby la TV. Acum omenii nu mai joacă rugby, au o alegere și de fapt asta se întâmplă în toată lumea, unde oamenii nu mai sunt interesați să joace rugby.

Pentru mine este important să convingem câț mai mulți tineri să joace rugby și să se bucure de joc. Rugby-ul n-ar trebui jucat numai ca să fii plătit, rugby-ul ar trebui să fie o pasiune. Și acesta e lucrul cel mai important pentru jucători să înțeleagă că eu am o pasiune pentru acest joc. Iubesc rugby-ul, îmi place să vorbesc rugby-ul, îmi place să antrenez, după cum îmi plăcea să joc rugby și vreau ca jucătorii să aibă aceeași pasiune pentru jocul de rugby ca mine.

Mă gândesc la Daniel Carpo care s-a retras din rugby săptămâna trecută când a jucat ultimul său meci la vârsta de 37 de ani, iar noi vrem să avem jucători ca Daniel căruia i-a plăcut să joace jocul.

Reporter: Și în final o poveste cu caracter personal, despre tatăl dumneavoastră, care și-a pierdut total vederea și toate acestea venea pe stadion când jucați. Ce ne puteți spune despre asta?  

Andy Robonson: Tatăl meu a jucat rugby, cricket și alte sporturi, dar s-a îmbolnăvit de scleroză multiplă la vârsta de 36 de ani și de la un om activ a devenit orb, era țintuit în cărucior cu rotile, și-a pierdut toată mobilitatea și din păcate a murit la 61 de ani.

Andy Robinson
Andy Robinson a învățat jocul de rugby de la tatăl său care a orbit și paralizat de tânăr
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Mama mea l-a îngrijit și i-a fost de un ajutor enorm, permițându-i să se bucure de viață după ce s-a îmbolnăvit. Tatăl meu se trezea în fiecare dimineață, după ce s-a îmbolnăvit, cu un zâmbet pe față și căuta să se bucure de viață. Eu aveam 13 sau 14 ani când s-a îmbolnăvit și aceea a fost cu adevărat inspirația mea ca să se asigure că mă bucur de viață.

El era fost polițist și venea la meciuri însoțit de fostul său comisar șef care-i povestea jocul, iar el era în continuare lucid și deși își pierduse atributele fizice el își putea folosi în continuare mintea.

La sfârșitul meciului era capabil să-mi spună: de ce ai făcut asta, aici ai jucat bine, putea să comenteze jocul, după e stătuse pe linia de mijloc la marginea terenului. Și era extraordinar să vorbești cu el despre sport, el fusese și antrenor, după ce s-a retras ca jucător, iar cunoștințele sale erau atunci la nivelul antrenorilor de vârf.

Uneori când antrenam pe Bath venea la pauză la vestiar și spunea fă asta și ailaltă și întotdeauna le nimerea perfect. Deși nu vedea jocul fizic, îl avea în minte ceea ce îi permitea să-mi dea sfaturi foarte valoroase.

A fost o inspirație pentru mine, în primul rând când l-am văzut practicând sportul, când eram mic și mă încuraja să joc, dar și să mă bucur de viață în momente grele și de aceea nu mă sperie nicio dificultate, pe care o abordez cu pasiune și nerăbdare. 

Andy Robinson îi antrenează pe Stejari din 2019. El a jucat de opt ori în naționala Angliei. El a fost antrenor secund cu înaintarea când Anglia a câștigat Cupa Mondială în 2003, a fost antrenor principal al Angliei între 2004 și 2006 și al Scoției între 2009 și 2012. 

 
Ascultați interviul cu Andy ROBINSON realizat de editorul rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ