Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie dură a WTA după cazul Shuai Peng. Turneele de tenis din China se suspendă

WTA a anunţat miercuri suspendarea turneelor de tenis feminin organizate în China, în semn de sprijin pentru jucătoarea Peng Shuai, care a acuzat un fost lider comunist de abuz sexual. Preşedintele WTA Steve Simon a anunţat decizia şi a cerut liderilor mondiali să-l urmeze.

"WTA face tot posibilul să își protejeze jucătoarele". Acesta este mesajul ferm venit de la șeful Asociației Feminine de Tenis. WTA a cerut o investigație transparentă și corectă după acuzațiile formulate de Shuai Peng. Ca urmare a refuzului, "anunțăm suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA de pe teritoriul Chinei, inclusiv Hong Kong. Sunt foarte îngrijorat de riscurile pe care toţi jucătorii noştri şi staff-ul nostru şi le-ar asuma dacă vom organiza turnee în China în 2022 (...) Liderii Chinei nu au lăsat WTA nicio alegere", a declarat  Steve Simon.

Înainte de pandemia de COVID-19, în China au fost organizate zece turnee, inclusiv turnee ale campioanelor de sfârşit de an.

"Sper că liderii mondiali vor continua să se exprime pentru a i se face dreptate lui Peng şi tuturor femeilor, indiferent de consecinţele financiare", a adăugat președintele WTA.

„Pe 2 noiembrie 2021, când Shuai Peng a postat acuzațiile cu privire la agresiunea sexuală comisă de un înalt demnitar chinez, WTA a înțeles că mesajul ei trebuie ascultat și luat în serios. Jucătoarele din circuit, la fel ca toate femeile din lume, merită acest lucru. 

Din acel moment, mesajul lui Peng a dispărut de pe internet, iar toată discuția a fost cenzurată în China. Din păcate, autoritățile de acolo nu au luat în serios această situație. Știm unde se află Peng acum, dar avem mari dubii că este liberă, în siguranță. 

Am transmis că vrem o investigație transparentă și corectă. Ca urmare a refuzului, anunțăm suspendarea imediată a tuturor turneelor WTA de pe teritoriul Chinei, inclusiv Hong Kong. Pare o consecință firească, nu știm cum le-am putea cere atleților să concureze acolo unde lui Shuai Peng nu i se permite să vorbească”, a transmis Steve Simon, printr-un comunicat de presă. 

Shuai Peng, 35 de ani, lider mondial la dublu în 2014, în WTA, l-a acuzat public de abuz sexual pe fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli. 

Peng a fost de negăsit timp de câteva zile. În ciuda video-conferinței cu preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional Thomas Bach, în care sportiva a declarat că este "în siguranţă în locuinţa sa din Beijing", dar că "şi-ar dori ca intimitatea să îi fie respectată", WTA crede în continuare că Peng este captivă în China.