Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


World Rugby: Antoine Dupont și Zoe Aldcroft – jucătorii anului 2021

dupont_aldcroft.jpg

Antoine Dupont și Zoe Aldcroft
Antoine Dupont și Zoe Aldcroft au fost aleșii fanilor de rugby din întreaga lume
Sursa imaginii: 
France Rugby Twitter/English Rugby Twitter

Antoine Dupont (Franța) și Zoe Aldcroft (Anglia) au fost desemnați cei mai buni jucători de rugby în XV ai anului 2021. Cele două titluri sunt considerate cele mai importante în cadrul galei laureaților World Rugby.

Votul fanilor din întreaga lume a fost covârșitor la bărbați în favoarea mijlocașului la grămadă al echipei Franței, Antoine Dupont, declarat deja cel mai bun jucător al Turneului celor Șase Națiuni în prima parte a anului.

El i-a întrecut net pe ceilalți trei nominalizați de experți în lista scurtă: Maro Itoje (Anglia, linia II-a sau flanker pe partea închisă), Michael Hooper (Australia, flanker pe partea deschisă) și Samu Kerevi (Australia, centru).

Dupont, care set și căpitanul echipei Franței, este un simbol al renașterii XV-lui Cocoșului Galic după un deceniu de mediocritate și poate nu este întâmplător că el este primul francez laureat după Thierry Dusautoir în 2011.

În vârstă de 25 de ani, micuțul (după standardele rugby-ului de azi, 1,75m, 84kg) mijlocaș la grămadă este de departe cel mai bun jucător ofensiv al lumii, nu doar prin felul în care orchestrează atacurile echipei Franței, dar și prin jocul său de sprijin: Dupont este prezent la locul potrivit, la momentul diferit când un coechipier sparge linia de apărare adversă, marcând adeseori eseuri ca jucător de sprijin.

În plus, Dupont are un joc perfect cu piciorul, iar în apărare plachează adeseori jucători din pachetul de înaintași advers, de cele mai multe ori cu 30kg mai grei.

Învinșii lui Dupont sunt merituoși. Itoje este probabil cel mai bun jucător defensiv al lumii, cu anvergura brațelor mai mare decât înălțimea sa (1,97m) el este un coșmar pentru adversari la margine, la punctele de fixare (unde îi terorizează pe mijlocașii la grămadă adverși cu blocajele sale și cu prin recuperările sale) și prin placajele sale care îi prind pe adversari ca într-o pânză de păianjen.

Michael Hooper este sufletul echipei Australiei, în reviriment după câțiva ani de eclipsă, în timp ce Samu Kerevi este ca o stâncă în centrul apărării și un bolid în atac greu de oprit.

Echipa de vis

Această selecție a fost criticată că nu cuprinde niciun jucător din echipa Noii Zeelande (câștigătoarea Rugby Championship) și Africii de Sud (campioana mondială și în continuare numărul unu în clasamentul World Rugby), dar această situație este reflectată în XV-le de vis al World Rugby, unde figurează cinci sud-africani și trei neo-zeelandezi, cu emisfera sudică având 10 jucători, iar emisferă nordică doar cinci.

World Rugby Dream Team 2021
World Rugby Dream Team 2021 este dominat de jucătorii din emisfera sudică
Sursa imaginii: 
World Rugby

La femei, desemnarea lui Zoe Aldcroft (flanker pe partea închisă sau linia a II-a) este o reflecție a dominației echipei Angliei câștigătoare a Turneului celor Șase Națiuni și lider necontestat al clasamentului World Rugby, ceea ce nu-i anulează meritele kaureatei, un fel de variantă feminină a lui Maro Itoje.

Zoe Aldcroft a fost preferată lui Caroline Boujard (Franța), Poppy Cleall (Anglia), Laure Sansus (Franța), iar această selecție se reflectă și în XV-le de vis, unde Anglia și Franța au 11 jucătoare din 15.

Ceilalți laureați ai World Rugby 2021 sunt: Marcos Moneta (Argentina, cel mai bun jucător de rugby în 7), Anne-Cécile Ciofani (Franța, cea mai bună jucătoare de rugby în 7), Will Jordan (Noua Zeelandă, jucător tânăr revelație), Simon Middleton (Anglia femei, antrenorul anului), Damian Penaud (Franța, eseul anului bărbați, Franța – Scoția, 26 martie), Emilie Boulard (Franța, eseul anului femei, Franța – Țara Galilor, 3 aprilie), Andre Cole (Australia, premiul pentru cariera de arbitru), Jacques Laurans (Franța, premiul Vernon Pugh pentru Serviciu cu Distincție).

La categoriile jucători rugby XV, rugby VII și eseul anului, atât la bărbați cât și la femei, câștigătorii au fost desemnați prin votul online al fanilor din întreaga lume în perioada 15 – 21 noiembrie.