Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Antoine Dupont – fostul copil minune, ajuns jucătorul numărul unu al lumii

antoine_dupont.jpg

Antoine Dupont
Antoine Dupont a fost un fenomen al rugby-ului încă de mic copil
Sursa imaginii: 
Childhood Biography

Mijlocașul la grămadă și căpitanul echipei Franței, Antoine Dupont, a fost desemnat de fanii de rugby din întreaga lume cel mai bun jucător al anului 2021. Jurnalistul Chris THAU trasează evoluția acestui talent prodgios încă din copilărie. 

Conform unei legende locale tânărul Antoine Dupont, pe atunci în vârsta de opt ani i-a spus mamei sale ca se plictisește sa mai joace rugby la echipa de pitici din satul Castelnau-Magnoac  nu departe de Tarbes, o faimoasă citadelă a rugby-ului francez din zona Pirineilor, și că ar vrea să se apuce de fotbal.

Din fericire, antrenorul său de atunci, Jean-Philippe Guererro, care împreună cu tatăl lui Antoine lansase secția de pitici a clubului, era conștient de situație, realizând că băiatul de opt ani era din punct de vedere tehnic, fizic și mai ales intuitiv pe o alta planetă, în comparație cu colegii de echipă.

Și în buna tradiție a rugby-ului francez, clubul mamă a luat imediat măsuri să protejeze și să șlefuiască diamantul pe care îl găsiseră printre propriii jucători. Antoine a fost promovat imediat într-un grup de vârstă superior cu doi ani, iar antrenamentele sale au fost proiectate
în așa fel încât să-l stimuleze și să-i dezvolte talentul neobișnuit.

De aici încolo, așa cum se spune, restul este istorie, deoarece adolescentul a progresat cu o viteză care i-a uluit pe antrenorii din sat, apoi, recrutat inițial la echipa de juniori a clubului Auch, fostul club al marelui mijlocaș la grămadă Jacques Fouroux, a continuat cu Castres Olympique, de unde a fost selecționat in echipa de U20 a Franței, cu care este campion mondial de juniori.

Din momentul în care antrenorul de juniori Guererro l-a preluat, nimic nu a mai fost întâmplător în dezvoltarea și reușita lui Dupont, chiar și accidentarea sa gravă într-un meci internațional, nu i-a oprit drumul marșul triumfal către elita rugby-ului mondial.

După campionatul mondial de juniori el a fost preluat de Rolls-Royce-ul rugby-ului francez, Stade Toulousain, unde a fost ajutat sa-si îmbunătățească calitățile naturale, devenind un superstar al rugby-ului francez si mondial.

Un ziarist francez observa cu interes ca antrenorul actual al echipei Franței Fabien Galthie a fost si el mijlocaș la grămadă, ca să nu mai vorbim de președintele Federației Franceze de Rugby, Bernard Laporte, și el mijlocaș la grămadă și fost antrenor al Franței.