Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paraschivescu, despre cazul Djokovic: Încă o dovadă a tribalizării noastre. Regulile trebuie respectate de toți

ap110910141172.jpg

Novak Djokovic
Sursa imaginii: 
AP/Charles Krupa

„În interesul public”, așa cum și-a motivat decizia, ministrul australian al imigrației i-a anulat viza lui Novak Djokovic. Noi audieri vor avea loc în următoarele ore, după ce avocații sportivului au contestat decizia, urmând ca în weekend liderul mondial să afle dacă va putea evolua în cadrul Australian Open sau va fi expulzat, cu posibila interdicție de a intra în Autralia pentru următorii 3 ani. Între timp, Nicholas Wood, reprezentantul legal al lui Novak Djokovic, a cerut instanței australiene un ordin judecătoresc care să împiedice expulzarea acestuia. Presa de la antipozi scrie, însă, că șansele ca tenismenul să poată evolua la Australian Open sunt minime. La RFI, scriitorul Radu Paraschivescu spune că implicațiile acestui caz sunt complexe.

Alex Hawke, ministrul australian al imigrației, a anulat viza australiană a lui Novak Djokovic „pe motiv că era în interesul public să facă acest lucru". Ministrul Imigrației, Alex Hawke, și-a folosit puterile discreționare pentru a anula din nou viza lui Djokovic, după ce o instanță a anulat o revocare anterioară și l-a eliberat luni din detenția pentru imigranți.

Premierul Australiei, Scott Morrison s-a pronunțat cu privire la decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovic, susținându-l pe ministrul imigrației și spunând că această decizie a fost luată pentru a proteja sacrificiile făcute de australieni în timpul pandemiei.

Avocatul Stephen Lloyd, care îl reprezintă pe ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, a declarat, vineri, la o audiere de instrucţie la Federal Circuit Court, că propunerea guvernului este ca Novak Djokovici să fie reţinut sâmbătă dimineaţă, atunci când se va prezenta în faţa oficialilor departamentului pentru imigraţie.

Între timp, o audiere a părților implicate în cererea de revocare a anulării vizei jucătorului sârb Novak Djokovic are loc la Curtea Federală de Circumpscripție din Melbourne. 

Nicholas Wood, reprezentantul legal al lui Novak Djokovic, a cerut instanței australiene un ordin judecătoresc care să împiedice expulzarea acestuia.

Paraschivescu: Trebuie să respecți legile oricât de antipatice îți sunt

Scriitorul Radu Paraschivescu apreciază, într-un interviu acordat RFI, că „acest caz Djokovic este o nouă dovadă a modului în care ne lăsăm tribalizați de rețelele de socializare, de știrile false, de scandal. Lumea a fost din nou polarizată în doă tabere: cei care îl apără orbește și cei care i se opun lui Novak”.

Acest caz și modul cum au decurs lucrurile mai spune ceva și despre o anumită zonă geografică, mai afirmă scriitorul, care referire la Serbia și la întreaga zonă fost iugoslavă. „O asemenea poveste declanșează imediat retorica de tip Spartacus, noul Iisus Hristos, cel care zăngăne lanțurile și le va sfărâma. Întrega poveste a plecat de la disputa între vacciniști și nevacciniști, dar nu cred ca asta e problema, ci modul în care te raportezi la reguli, felul în care înțelegi să fii pe picior de egalitate cu ceilalți și să respecți legile oricât de antipatice îți sunt”.

Radu Paraschivescu conchide afirmând că nu doar Novak Djokovic, ci întreaga lui familie, respectiv tatăl și mama sa, a greșit prin modul în care a abordat acest scandal generat de modul în care liderul mondial a ales să gestioneze venirea sa în Australia.

Ascultă:

 
Scriitorul Radu Paraschivescu, despre cazul Djokovic