
Sport
Rugby: România învinge Rusia cu 34 – 25 dar pierde punct bonus ofensiv care ar putea fi decisiv în calificarea la Cupa Mondială
gabriel_rupanu.jpg

Pe Stadionul Arcul de Triumf din București, Stejarii au intrat în faza decisivă a calificărilor pentru RWC 2023 cu o victorie, dar ratarea punctului bonus prin diferența de trei eseuri mai multe decât cele marcate de adversari s-ar putea arăta decisivă atunci când meciurile de calificare se vor fi terminat luna viitoare.
Meciul a început cu un șoc: un eseu de penalizare al echipei Rusiei după o margine la cinci metri și un maul prăbușit intenționat înaintea liniei de țintă, care însă i-a trezit la realitate pe Stejari, care au răspuns de o manieră similară, prin două eseuri marcate de talonerul Ovidiu Cojocaru după maul-uri de margine în apropierea terenului de țintă al Urșilor, ambele transformate de mijlocașul la deschidere Tudor Boldor, aflat în formă foarte bună.
Boldor a mai transformat o lovitură de pedeapsă, iar la finalul primei părți Stejarii au marcat cel mai spectaculos eseu al lor, când căpitanul echipei, numărul 8 Mihai Macovei a finalizat la colț o acțiune purtată de la dreapta la stânga în 22-ul rușilor. Boldor a transformat și Stejarii a intrat la vestiare cu un avantaj de 24 – 7 și cu speranța marcării a încă unui eseu care să aducă punctul bonus ofensiv.
În schimb rușii au fost cei care au ieșit hotărâți la reluare și după două lovituri de pedeapsă transformate de mijlocașul la deschidere Ramil Gaisin, a urmat un eseu al flankerului moldovean Victor Arhip, care a ales să joace pentru Rusia unde evoluează la echipa de club Krasnîi Yar, după schimbarea regulilor World Rugby privind eligibilitatea la 1 ianuarie. Gaisin a transformat și scorul a devenit 24 – 20, punând în dubiu nu doar punctul bonus ci însăși victoria.
Speranțele au renăscut după eseul mijlocașului la grămadă Gabriel Rupanu, transformat de Daniel Plai, înlocuitorul lui Boldor, dar rușii au marcat din nou prin talonerul Dmitri Parhomenko, dar Stejarii au avut ultimul cuvânt prin Plai care a stabilit scorul final printr-o lovitură de pedeapsă: România 34 Rusia 25.
Tot sâmbătă la Madrid Spania a învins în mod previzibil Țările de Jos cu 43 – 0, în timp ce Georgia a obținut un egal norocos, 25 - 25, cu Portugalia, duminică la Tbilisi.
În clasament după șase runde conduce Georgia cu 26 de puncte, urmată de România cu 18, Spania 17, Portugalia 16, Rusia 9 și Țările de Jos 0.
Dacă pentru primul loc calificativ Georgia pare în continuare favorită, lupta pentru locul al doilea care oferă calificarea directă la Cupa Mondială lupta se va da între România, Spania și Portugalia, Rusia fiind practic ieșită din competiție.
Runda viitoare de sâmbătă 12 februarie va aduce poate clarificări: România întâlnește Portugalia la București, în timp ce Spania joacă în deplasare cu Rusia la Soci. O victorie a României ar scoate practic Portugalia din cursa pentru locul 2 și ar face ca meciul Spania – România de la Madrid din 27 februarie să devină decisiv.
Echipa clasată pe locul al treilea în grupa europeană mai are o șansă la turneul final de calificare în noiembrie 2022, alături de echipe di Americi, Asia/Pacific și Africa.