Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ITA confirmă: patinatoarea rusă Kamila Valieva a folosit substanțe interzise

kamila_valieva_patinaj.png

Patinătoarea Kamila Valieva din Rusia la JO Beijing 2022
Sursa imaginii: 
Wang Zhao AFP via rfi.fr

Patinătoarea rusă Kamila Valieva, câştigătoare a medaliei de aur la concursul pe echipe la Jocurile Olimpice de la Beijing duminică, a fost testată pozitiv cu trimetazidină, a anunţat vineri Agenţia Internaţională Anti-Doping (ITA), citată de news.ro.

Tânăra patinatoare, în vârstă de 15 ani, a fost testată pe 25 decembrie la Sankt Petersburg, în cadrul Campionatului Rusiei de către RUSADA, agenţia rusă antidoping. Rezultatul nu a fost cunoscut până pe 8 februarie. Produsul în cauză, trimetazidina, este un medicament utilizat în mod normal în tratamentul anginei pectorale.

Participarea Kamilei Valieva la competiţia individuală feminină, programată pe 15 şi 17 februarie, este acum suspendată, în aşteptarea unei decizii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), sesizat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO), a indicat ITA.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a câştigat proba pe echipe, care a avut loc luni, iar Valieva a avut o contribuţie majoră la succesul formaţiei ruse. Festivitatea de premiere pentru competiţia de patinaj artistic pe echipe a fost amânată.

Ea a câştigat proba individuală feminină, impunându-se atât la programul scurt, cât şi la cel liber.

Valieva a efectuat două sărituri cvadruple, o execuţie în premieră cu succes la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Situaţia este complicată pentru că, în conformitate cu Codului Mondial Antidoping, Valieva este o "persoană protejată".

Aceasta înseamnă că, în calitate de "sportivă care la momentul încălcării regulilor antidoping nu a împlinit vârsta de şaisprezece ani", Valieva nu poate fi considerată oficial că se face vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping.