Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Gallagher Premiership: Leicester Tigers își măresc avantajul în frunte la 11 puncte

london_irish_32_saracens_30.jpg

London Irish 32 Saracens 30
Talonerul Tom Woolstencroft marchează primul eseu pentru Saracens după un maul de margine
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Liderii clasamentului primei ligi a Angliei la rugby, Leicester Tigers au acum un avantaj de 11 puncte în Gallagher Premiership. Ei au învins în deplasare pe Bath cu 24 – 20, în timp ce Saracens, de pe locul doi, au pierdut dramatic în deplasare, 30 – 32 cu London Irish.

Leicester Tigers au învins lanterna roșie, Bath, mult mai greu decât era de așteptat. Gazdele au condus a pauză cu 20 – 14, dar liderii au revenit, au condus cu 24 – 20 în minutul 59 și s-au apărat exemplar în ultimele 20 de minute.

Derby-ul londonez London Irish – Saracens a fost la fel de dramatic ca cel din tur, încheiat cu 34 – 34 (5 – 5 la eseuri), după ce Saracens conduceau cu 34 – 7 cu 20 de minute înainte de final.

De data aceasta, beneficiind de avantajul terenului propriu, Exilații (cum sunt porecliți, după imigranții irlandezi care au înființat clubul în 1898) au condus tot timpul, 12 – 3, 19 – 10 și 29 – 20, dar Saracens au revenit de fiecare dată la mai puțin de șapte puncte (un eseu transformat).

În minutul 76 la scorul de 29 – 23, aripa lui Saracens Alex Lewington a scăpat pe stânga și când se pregătea să paseze la interior a fost placat (un fel de a spune) de linia II-a Adam Coleman, care pur și simplu l-a izbit cu capul pe Lewington în cap. Cei doi jucători au căzut la pământ și au avut nevoie de îngrijiri, fiind groggy. Arbitrul s-a uitat îndelung la reluare și a luat singura decizie care se impunea: cartonaș roșu pentru Coleman pentru placaj periculos și lovitură de pedeapsă pentru Saracens.

Oaspeții au trimis balonul în margine și din maul-ul rezultat au marcat eseu la colț prin centrul Nick Tompkins. Din unghi foarte greu și sub fluierăturile copioase ale suporterilor London Irish (care s-au comportat tot timpul meciului ca niște fani de fotbal), centrul Alex Lozowski a transformat și a adus echipa sa în avantaj pentru prima oară de la începutul meciului cu 30 – 29.

Dar acest meci dramatic a mai avut o întorsătură finală: Cu 30 de secunde din timpul regulamentar rămas, London Irish au atacat cu disperare și la un punct de fixare în 22-ul advers Lozowski a părut să recupereze balonul. Arbitrul a fluierat, a ezitat câteva secunde și a dictat lovitură de pedeapsă pentru gazde, considerând că Lozowski nu-și sprijinea greutatea corpului în picioare și ca atare nu avea dreptul să joace balonul.

Din penalitatea rezultată, mijlocașul la deschidere Paddy Jackson a avut o simplă formalitate, transformând-o: London Irish 32 Saracens 30, modificând un raport de puncte în clasament 2 – 4 la 5 – 1, gazdele obținând punctul bonus ofensiv pentru cele patru eseuri marcate, iar oaspeții doar punct bonus defensiv pentru înfrângere la mai puțin de șapte puncte (Saracens au pierdut cinci din cele 16 meciuri disputate la diferențe între 1 și 3 puncte).

Și celelalte trei partide disputate s-au încheiat cu scoruri strânse: Worcester Warriors 19 Bristol Bears 14, Harlequins 29 Wasps 24, Northampton Saints 21 Sale Sharks 22.

Duminică se joacă ultima partidă a rundei, Newcastle Falcons – Exeter Chiefs. Gloucester a avut o rundă liberă.

În clasament conduc Leicester Tigers cu 64 de puncte, urmați de Saracens 53, Gloucester 48, Harlequins 47, London Irish 45 și Wasps 43.