Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


World Rugby suspendă Rusia și Belarus din toate competițiile internaționale

world_rugby.jpg

World Rugby
World Rugby a suspendat Rusia și Belarus din toate competițiile internaționale
Sursa imaginii: 
World Rugby

Rusia și Belarus au fost suspendate din toate competițiile internaționale de către World Rugby, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei. Suspendarea Rusiei va influența turneul de calificare la Cupa Mondială de anul viitor la care participă și România.

“World Rugby își reiterează condamnarea invaziei agresive a Ucrainei de către Rusia și facilitarea acestei acțiuni de către Belarus. Familia mondială de rugby este unită în solidaritate cu toți cei afectați de aceste evenimente profund tulburătoare și se alătură comunității globale pentru a cere restabilirea păcii.” se spune într-un comunicat World Rugby.  

“Comitetul Executiv Mondial de Rugby a decis astăzi să ia măsuri suplimentare imediate pentru a proteja familia de rugby și să adopte o poziție fermă împotriva conflictului, în conformitate cu recomandările Comitetului Olimpic Internațional (CIO):

• Suspendarea completă și imediată a Rusiei și Belarus de la toate activitățile internaționale de rugby și cluburi de rugby transfrontaliere până la o nouă notificare;

• Suspendarea completă și imediată a Federației de Rugby din Rusia din calitatea de membru World Rugby până la o nouă notificare”, continuă comunicatul.

“Decizia a fost luată în interesul valorilor rugby-ului de solidaritate, integritate și respect. World Rugby rămâne, de asemenea, în contact cu colegii de la Federația Ucraineană de Rugby și și-a promis sprijinul total comunității de rugby din țară.” se mai precizează în comunicat.

Rusia făcea parte din grupa de calificare europeană pentru Cupa Mondială din Franța din 2023. Deși nu mai avea nicio șansă de calificare, rezultatele sale trecute ar putea influența clasamentul final.

Clasată pe locul 5 din 6 cu 10 puncte, Rusia a reușit să învingă cu 18 – 13 România în meciul tur de la Soci din 2021, în timp ce Spania și Portugalia, care se luptă cu Stejarii pentru un loc calificativ, nu au pierdut niciun meci cu Rusia, deci anularea rezultate lor cu Rusia ar avantaja România.

În clasament conduce Georgia cu 31 de puncte (7 meciuri), urmată de Spania 25 (8), România 22 (8), Portugalia 21 (8), Rusia 10 (7) și Țările de Jos 0 (8).

În runda a noua se joacă meciurile România – Georgia și Spania – Portugalia, în timp ce în ultima rundă se dispută partidele Georgia – Spania și Țările de Jos – România.

La Cupa Mondială din 2023 se califică primele două clasate, în timp ce a treia clasată va participa la Turneul Final de Calificare în noiembrie 2022 alături de câte o echipă din Americi, Asia-Pacific și Africa, care va desemna a 20-a și ultima echipă calificată.