Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România învinge Țările de Jos și va participa la Turneul final de calificare la Cupa Mondială

ionut_dumitru_marcheaza_un_eseu.png

Ionuț Dumitru marchează un eseu
Aripa Ionuț Dumitru a marcat unul din cele patru eseuri românești înainte de pauză
Sursa imaginii: 
Rugby Europe TV

Echipa de rugby a României a învins Țările de Jos cu 38 - 12 la Amsterdam și va continua cursa calificării la Cupa Mondială din Franța de anul viitor. Stejarii vor participa în noiembrie la Turneul final de calificare cu patru echipe care va desemna ultima calificată la Cupa Mondială (RWC 2023).

Rezultatul acestui meci ar fi trebuit să nu fie niciun moment în dubiu, Stejarii fiind mult prea puternici pe înaintare în fața unei echipe neerlandeze doritoare să joace balonul din orice poziție.

Cu vântul în spate, România a obținut punctul bonus ofensiv încă din minutul 20, pe care l-au pierdut la pauză, când conduceau cu 26 - 12, dar imprecizia în execuție i-a privat de fructificarea a numeroase ocazii.

După pauză, cu vântul în spate neerlandezii au echilibrat jocul, în timp ce Stejarii au continuat să joace imprecis, ceea ce le-a dat emoții până final. Superiori fizic în fața unor semi-profesioniști, românii au reușit să marcheze al cincilea eseu, recâștigând punctul bonus, abia în minutul 70, primele puncte ale celei de-a doua părți, urmat de al șaselea cu două minute înainte de final. Țările de Jos 12 România 38

După ultimul lor meci din grupa europeană de calificare, Stejarii au ocupat locul 3 cu 28 de puncte, înaintea Portugaliei cu 26, Rusiei cu 10 și Țărilor de Jos cu 4.

Cele două calificate direct sunt Georgia, cu 39 de puncte și Spania cu 29, care se întâlnesc duminică la Tbilisi, într-un meci fără importanță pentru calificare, dar care vor decide câștigătoarea Rugby Europe Championship 2022, în al cărui clasament care cumulează doar rezultatele din acest, Spania are 17 puncte, iar Georgia 15.

Acum România va participa la Turneul final de calificare în noiembrie 2022, care va determina a 20-a calificare la RWC 2023,  care se va desfășura în noiembrie, probabil în Franța.

Alături de România vor participa la turneu echipe din Americi, Asia/Pacific și Africa.

Americi: SUA - Chile dublă manșă, câștigătoarea se califică la RWC 2023, învinsa la Turneul final de calificare. Datele încă nestabilite;

Asia/Pacific: Tonga - campioana Asiei, dublă manșă câștigătoarea se califică la RWC 2023, învinsa la Turneul final de calificare. Campionatul Asiei se joacă în perioada 27 mai - 4 iunie cu participarea Hong Kong, Coreea de Sud și Malaezia. Câștigătoarea joacă împotriva Tonga.

Africa: campionatul Africii 1 - 10 iulie la Marseille și Aix en Provence cu 8 echipe. Namibia - Burkina Faso câștigătoarea joacă cu câștigătoarea meciului Zimbabwe - Coasta de Fildeș, Kenya - Uganda câștigătoarea joacă cu câștigătoarea Senegal - Algeria.

Câștigătoarele celor două semifinale se întâlnesc în finală, campioana Africii se califică pentru RWC 2023, învinsa pentru Turneul final de calificare unde va mai participa și reprezentanta Europei, România.