Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Șase Națiuni: Franța câștigă Turneul și Marele Șlem pentru prima oară din 2010

franta_-_anglia.png

Franța 25 Anglia 13
Francois Cros a marcat al doilea eseu al francezilor
Sursa imaginii: 
ITV captură video

Franța a învins Anglia cu 25 - 13 și a câștigat Turneul celor Șase Națiuni la rugby cu Mare Șlem - cinci victorii în cinci meciuri - pentru prima oară după 12 ani. În ultima rundă Irlanda a învins Scoția cu 26 – 5, în timp ce Italia a obținut prima victorie în Turneu în șapte ani după 36 de înfrângeri consecutive, învingând Țara Galilor cu 22 – 21 la Cardiff.

Susținuți frenetic pe cei peste 80.000 de spectatori de pe Stade de France, francezii au dominat chiar din start, bazându-se pe o înaintare masivă (cei trei jucători din linia întâi cântăreau împreună 375 kg) dar și mobilă, cu o reciclare rapidă a balonului după punctele de fixare care a pus defensiva engleză în mari dificultăți.  

Francezii au marcat două eseuri înainte de pauză prin centrul Gael Fickou și flankerul Francois Cros, cu fundașul Melvyn Jaminet, adăugând o transformare și două penalități, englezii replicând prin două penalități prin mijlocașul la deschidere Marcus Smith, 18 – 6 pentru francezi la pauză.

La reluare englezii au intrat schimbați în teren, au dominat pe înaintare și au reușit să reducă scorul prin eseul marcat de aripa dreaptă, Freddie Steward, transformat de Smith. Dar la momentul oportun, cine apare? Ați ghicit, cel mai bun jucător al lumii, mijlocașul la grămadă, Antoine Dupont, care a primit o pasă de la numătul 8, Gregory Aldritt, și s-a oprit sub buturi, eseu transformat de Jaminet. Au fost ultimele puncte marcate și meciul se încheie cu victoria meritată a gazdelor, care au avut de departe cea mai bună echipă a Turneului anul acesta: Franța 25 Anglia 13. 

Irlanda a câștigat Tripla Coroană – victorii împotriva Țării Galilor, Angliei și Scoției – pe teren propriu, așteptând ca Anglia să le facă o favoare și să împiedice Franța să câștige pe Stade de France. Meciul cu Scoția a fost fără istoric, irlandezii dominând în majoritatea timpului, în timp ce scoțienii au avut momente de inspirație, dar s-au izbit de o echipă cu apărare organizată și care a fructificat majoritatea ocaziilor de a marca, obținând o victorie cu bonus ofensiv: Irlanda 26 Scoția 5.

Primul meci al zilei a făcut istorie: nu doar că Italia a obținut prima victorie din 2015 după 36 de înfrângeri consecutive în Turneu, dar aceasta a fost și prima victorie italiană în Țara Galilor.

Italienii au început mai bine și au condus cu 6 – 0 prin două lovituri de pedeapsă, apoi galezii au revenit marcând transformat: 7 – 6. Alte două penalități i-au adus din nou în avantaj, 12 – 7 la pauză. La reluare, galezii au revenit în avantaj pe tabelă cu un eseu transformat: 14 – 12, dar italienii au transformat o altă penalitate și au preluat din conducerea: 15 – 14. Cu al treilea eseu transformat galezii au revenit în frunte: 21 – 15 și se părea că vor obține victoria.

Dar fundașul Ange Capuozzo, un tânăr de 22 de ani, cu o figură angelică, născut din părinți italieni la Grenoble, unde joacă în liga a doua a Franței, a avut alte idei: a primit un balon pe linia de 10 m în terenul său și după o cursă senzațională pe aripa dreaptă de aproape 60 de metri a pasat la interior aripii Eduardo Padovano în susținere, acesta a intrat în terenul de țintă, a culcat balonul foarte aproape de buturi și mijlocașul la deschidere Paolo Garbisi n-a avut decât o formalitate de făcut și a  transformat: Țara Galilor 21 Italia 22.

Franța a încheiat Turneul pe primul loc cu 23 de puncte, urmată de Irlanda 21, Anglia 10, Scoția 10, Țara Galilor 7 și Italia 4.