Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Cuplul Fabien Galthie, antrenor – Bernard Laporte, președintele federației, cheia succesului echipei Franței

franta_rugby.jpg

Fabien Galthie și Raphael Ibanez jucători în echipa Franței (stânga) și antrenori împreună cu președintele Federației Franceze de Rugby, Bernard Laporte (dreapta)
După 20 de ani: Fabien Galthie și Raphael Ibanez, câștigărori ai Marelui Șlem ca jucători, devin câștigători ai Marelui Șlem ca antrenori, cu președintele FFR, Bernard Laporte, fostul lor antrenor
Sursa imaginii: 
France Rugby Twitter

Echipa Franței a câștigat aș 10-lea Mare Șlem în Turneul celor Șase (Cinci) Națiuni, cu un an înaintea Cupei Mondiale de rugby, găzduită chiar de Franța. Cum se explică acest succes strălucitor, primul după o așteptare de 12 ani?

Experți au fost unanimi în a lăuda echipa Franței, care a câștigat toate cele cinci meciuri jucate în această ediție a Turneului celor Șase Națiuni.

“Este un suflu de aer proaspăt. Francezii joacă un rugby care te încântă. Au dispărut din jocul francezilor toate acele prostii pe care le făceau ca să strice jocul adversarilor, mai degrabă decât să-și facă ei jocul lor. Ei practică un joc la care toată lumea a visat, dar nu au reușit până acum decât să-l facă pe bucățele”, spune într-un interviu la RFI jurnalistul Chris Thau, fost director al publicațiilor World Rugby, federația mondială.

El spune că meritul principal al transformării echipei naționale a Franței revine antrenorului Fabien Galthie și președintelui Federației Franceze de Rugby, Bernard Laporte. Acesta din urmă, și el fost antrenor al echipei Franței, l-a sprijinit pe fostul său căpitan de echipă, devenit director tehnic, să-și adune un staff tehnic de elită.

“Cel mai important element al acestei strategii l-a constituit angajarea ca antrenor responsabil cu apărarea a lui Sean Edwards, fost antrenor al apărării al Țării Galilor. Acum un an am fost la o întâlnire la Marrakech în Maroc unde am stat de vorbă cu Laporte, care m-a întrebat ce părere am despre Edwards. Și i-am spus că el este unul dintre motivele pentru care Warren Gatland, câștigător a trei Mari Șlemuri cu Țara Galilor în perioada 2007 – 2019, a devenit un mare antrenor”, explică Chris Thau.

Dar poate Franța să-și confirme victoria din Turneul celor Șase Națiuni anul viitor, când va găzdui Cupa Mondială, turneu în a cărui finală a jucat de trei ori fără să-l poată câștiga?

“Fără îndoială, totul este să rămână cu picioarele pe pământ. Eu cred însă în capacitatea lui Galthie de a-i ține în frâu, pentru că există o problemă a jucătorilor latini care dintr-o dată încep să umfle în pene și nu le mai ajungi cu prăjina la nas”, spune Chris Thau.

Tot la sfârșitul săptămânii a luat sfârșit turneul de calificare al zonei europene pentru Cupa Mondială, din care s-au calificat direct Georgia și Spania. România s-a clasat pe locul al treilea și va participa la Turneul final de calificare în noiembrie 2022, alături de reprezentantele din Americi, Asia/Pacific și Africa. Ce șanse are România de a câștiga acest turneu și de a se califica la Cupa Mondială, a 20-a și ultima echipă?

“Ca să fiu cinstit, mă aștept ca România să câștige cu mare autoritate. Singura echipă care are putea să le creeze probleme ar fi echipa Statelor Unite, care este destul de puternică dar a intrat într-o perioadă proastă care i-a adus în situația asta. În mod normal Stejarii ar trebui să se califice fără doar și poate din acel turneu”, încheie Chris Thau.

 
Ascultați interviul cu Chris THAU realizat de editorul rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ