Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Federația Portugheză de Rugby pune la îndoială eligibilitatea unui jucător din echipa Spaniei, calificată recent la Cupa Mondială – presa portugheză

gavin_van_den_berg.jpg

Gavin Van den Berg
Gavin Van den Berg ar fi recurs la fraudă în pașaport pentru a-și justifica eligibilitatea, susține Federația Spaniolă de Rugby
Sursa imaginii: 
Universidad de Burgos Facebook

Federația Portugheză de Rugby (FPR) va "cere justificări" de la World Rugby cu privire la eligibilitatea lui Gavin van der Berg de a juca pentru echipa națională a Spaniei, a declarat președintele organismului FPR, Carlos Amado da Silva, pentru agenția de presă Lusa. Spania s-a calificat recent la Cupa Mondială din 2023

Pilierul sud-african a fost folosit de Spania în două meciuri din calificările pentru Cupa Mondială din 2023, ambele împotriva Țărilor de Jos, dar o presupusă plângere formală făcută de o altă federație a motivat FPR să interpeleze World Rugby, relatează site-ul portughez Ojogo.

"Nu vreau să câștig nimic la masa verde, dar în fața acestei știri nu pot rămâne indiferent sau să nu reușesc să ne apăr interesele. Nu am mai făcut-o înainte, nu agreăm acest tip de situație, dar vom pune întrebări [World Rugby]", a declarat Amado da Silva.

Regulamentul de eligibilitate al World Rugby prevede că un jucător poate deveni eligibil pentru a reprezenta o altă țară decât cea în care s-a născut prin descendență familială sau prin rezidență în noua țară timp de trei ani neîntrerupt sau 10 ani alternativ.

Gavin Van der Berg a sosit în Spania în 2018 și a debutat pentru "Leones" în decembrie 2021, dar și-ar fi întrerupt "șederea" în Spania între mai și septembrie 2019, când s-ar fi întors în Africa de Sud după încheierea campionatului național al Spaniei.

De altfel, liderul FPR și-a asumat că este "surprins" că România nu a depus o plângere după ce a pierdut meciul cu Spania din februarie, dar a spus că nu știe dacă o eventuală plângere oficială a venit sau nu din partea federației române.

"După meciul România-Portugalia, președintele federației române [Alin Petrache] a vorbit cu mine, spunându-mi că acel jucător nu era eligibil. La momentul respectiv, l-am interpelat pe președintele Rugby Europe [Octavian Morariu], care mi-a spus că totul este în regulă", a povestit Amado da Silva.

Acum, confruntat cu o posibilă anchetă, Amado da Silva a recunoscut că "spaniolii ar putea avea probleme" și, în ciuda faptului că a subliniat că nu are "nicio dovadă de nimic", admite că "totul este foarte ciudat".

"Adevărul este că sud-africanul nu a mai jucat niciodată și se afla în vestiarul spaniolilor când m-am dus să-i felicit pentru victorie și pentru calificarea la Cupa Mondială. Rămâne de văzut dacă nu vor fi probleme și cu românii, respectiv cu neozeelandezul și australianul [Jason Tomane și Hinckley Vaovasa]", a comentat el.

Dacă se confirmă folosirea neregulamentară a lui Gavin van der Berg, Spania ar putea pierde cel puțin cele 10 puncte obținute în cele două întâlniri de calificare cu Țările de Jos.

În acest scenariu, România ar urca pe locul doi și ar obține calificarea directă, în timp ce Portugalia ar termina calificările europene pe locul trei și ar merge la Turneul final de calificare, care se va disputa în noiembrie.

De asemenea, ar fi pentru a doua oară consecutiv când Spania ar rata participarea la Cupa Mondială din cauza folosirii neregulamentare a jucătorilor.

În 2018, World Rugby a sancționat Spania, România și Belgia pentru folosirea de jucători neeligibili, decizie care a dus la calificarea directă a Rusiei la Cupa Mondială 2019, după ce a terminat pe locul patru în calificări.