Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


World Rugby verifică dreptul de joc al unui component al echipei Spaniei calificată la Cupa Mondială în dauna României

leon_rugby.jpg

Sursa imaginii: 
Federația Spaniolă de Rugby

World Rugby a anunțat luni că va convoca o comisie judiciară independentă pentru a examina o potențială încălcare a Regulamentului World Rugby 8 (eligibilitatea de a juca pentru echipele reprezentative naționale) de către Federația Spaniolă de Rugby (FER) în timpul Rugby Europe Championship 2021 și 2022, competiții care au contat și pentru calificarea la Cupa Mondială de Rugby 2023.

World Rugby a fost informat despre o posibilă încălcare din partea unui jucător al echipei Spaniei. După încheierea anchetelor inițiale, federația internațională consideră că este justificată o investigație independentă oficială, conform prevederilor Regulamentului Mondial de Rugby. Federația Spaniolă de Rugby a cooperat pe deplin în timpul întrebărilor inițiale.

Președintele completului judiciar independent al World Rugby Christopher Quinlan QC a fost rugat să formeze comitetul judiciar pentru a se da un verdict cât mai curând posibil, având în vedere orice impact potențial asupra Cupei Mondiale de Rugby 2023. Quinlan i-a numit în Comitet pe Nigel Hampton QC (președinte), Pamela Woodman și Frank Hadden.

Pe durata desfășurării investigației, World Rugby nu va mai face comentarii până la încheierea acestuia.

Într-un comunicat separat, federația spaniolă a confirmat la rândul său demararea procedurii, precizând că reclamația a fost înaintată de Federația Română de Rugby.

Potrivit unor relatări de presă, ar fi vorba despre pilierul de origine sud-africană Gavin Van der Berg, care a fost folosit în cele două meciuri câștigate de spanioli contra Țărilor de Jos.

Șansa României de calificare directă

În acest context, președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a respins orice posibilitate ca vreunul dintre jucătorii naturalizați ai României să aibă probleme, după ce unele suspiciuni s-au ridicat în ce-i privește pe Jason Tomane și Hinckley Vaovasa.

Alina Petrache
Președintele FRR, Alin Petrache, respinge insinuarea președintelui federației portugheze cu privire la o posinbilă ineligibilitate în lotul României
Sursa imaginii: 
TVR

”Am parcurs toţi paşii pe care trebuie să-i facă o federaţie pentru a eligibiliza un jucător. Din punctul nostru de vedere, ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România. Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc", a declarat Petrache pentru AGERPRES.

În turneul de calificare pentru Cupa Mondială 2023, pe primul loc s-a clasat Georgia, 44 de puncte, urmată de Spania, cu 29, ambele calificate direct la Cupa Mondială 2023 din Franța. Clasată pe locul trei, cu 28 de puncte, România a obținut dreptul de participare la Turneul final de calificare, programat pentru luna noiembrie. Portugalia (26p.), situată pe locul patru, a pierdut calificarea. Rusia (10p) a fost exclusă din competiție din cauza războiului din Ucraina. Clasamentul a fost încheiat de selecționata Țărilor de Jos (4p.)

În cazul în care comitetul judiciar independent confirmă ineligibilitatea jucătorului împotriva căruia s-a făcut reclamația, atunci Spania va fi penalizată cu câte cinci puncte pentru fiecare meci în care a evoluat respectivul jucător, deci 2 x 5 = 10 puncte. 

Ca urmare, România ar promova pe locul al doilea și s-ar califica durect la Cupa Mondială, iar Portugalia ar câștiga dreptul de a juca în Turneul final de calificare. 

În 2018 România, Spania și Belgia au fost penalizate pentu utilizarea de jucători ineligibili și ca atare Rusia, clasată pe locul 4 în turnul european de calificare a participat la Turneul final din Japonia alături de Georgia, iar Germania a mers la Turneul final de calificare.