Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby Cupa Campionilor Europeni: Toulouse și Montpellier se califică “la mustață”

stade_toulousain.jpg

Stade Toulousain
Stade Toulousain a obținut o calificare cu emoții în fața lui Ulster
Sursa imaginii: 
Stade Toulousain Facebook

Campionii en-titre ai Europei, Stade Toulousain, și liderii campionatului Franței , Montpellier, s-au calificat in extremis în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni la rugby. Meciurile s-au disputat în premieră în sistem tur-retur.

Cvintuplii campioni europeni, Toulouse, au învins pe Ulster la Belfast cu 30 – 23, printr-un eseu marcat în minutul 74 de, cine altul, jucătorul numărul unu al lumii, mijlocașul la grămadă Antonie Dupont.

Învinși cu 20 – 26 în meciul tur disputat pe teren propriu, jucătorii lui Toulouse s-au calificat cu scorul de 50 – 49 pe ansamblu. De remarcat, că Ulster au avut un jucător eliminat de pe teren pentru placaj cu umărul la cap, exact așa cum s-a întâmplat și în meciul tur pentru Toulouse.

O poveste similară și în meciul Harlequins – Montpellier. Învinși în meciul tur la 26 – 40, campionii en titre ai Angliei au remontat handicapul până la 33 – 20 în minutul 74, dar mijlocașul la deschidere Marcus Smith a ratat transformarea din poziție favorabilă și liderii campionatului Franței s-au calificat cu scorul agregat de 60 – 59.

Calificare mai facilă pentru La Rochelle Atlantique în fața lui Bordeaux Begles 31 – 23 (scor agregat 62 – 36). A patra echipă franceză calificată în sferturile de finală este Racing 92 care a întrecut în derby-ul parizian pe Stade Francais cu 33 - 22 (scor agregat 55 - 31).

O calificare ușoară pentru favoriții competiției, Leinster, care au învins la Dublin cu 56 – 20 pe Connacht (scor agregat 82 – 41), cu aripa James Lowe marcând patru eseuri. O altă echipă irlandeză, Munster, a învins pe Exeter Chiefs cu 26 – 10, după 8 – 13 în tur (scor agregat 34 – 23).

Liderii campionatului Angliei, Leicester Tigers, s-au calificat în dauna lui Clermont Auvergne – cu pilierul moldovean Cristian Ojovan titular, câștigând cu 27 – 17 pe teren propriu (scor agregat 56 – 27). Cealaltă echipă engleză calificată este Sale Sharks, care a învins pe Bristol Bears în deplasare cu 35 – 29 (scor agregat 44 – 39).

Sferturile de finală se vor desfășura între 6 și 8 mai pe terenurile primelor echipe după următorul program:

Leicester Tigers – Leinster

Racing 92 – Sale

Stade Toulousain – Munster

Montpellier – La Rochelle

Challenge Cup în faza sferturilor

La sfârșitul săptămânii au avut loc și optimile de finală ale Challenge Cup – competiția europeană numărul 2 – într-un singură manșă.

Saracens 40 Cardiff 33
Max Malins (11) se îndreaptă către linia de but unde va marca unul din cele cinci eseuri ale Saracens împtrova lui Cardiff
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Cel mai echilibrat meci a fost cel dintre Saracens și Cardiff, în care londonezii au obținut victoria cu 40 -33 (5 - 3 la eseuri). Galezii au deschis scorul, 3 - 0, și au mai condus după pauză cu 20 - 16, dar foștii tripli campioni ei Europei, care revin în competițiile continentale după o penitență de un an în liga a doua a Angliei, penalizați pentru depășirea repetată a plafonului salarial al lotului, și-au arătat clasa, mai ales pe liniile dinapoi, unde a strălucit aripa Max Malins, star-ul meciului. 

În celelalte șapte partide s-au înregistrat rezultatele: 

London Irish 64 Castres Olympique 27

Biarritz Oympique 29 Wasps 39

Lyon 31 Worcester Warriors 17

Newcastle Falcons 17 Glasgow Warriors 27

Toulon 36 Benetton Treviso 17

Gloucester 31 Northampton Saints 21

Edinburgh 41 Bath 19

Saracens 40 Cardiff Blues 33

Sferturile de finală vor avea loc în perioada 6 – 8 mai pe terenurile primelor echipe după următorul program:

Lyon – Glasgow

Edinburgh – Wasps

Toulon – London Irish

Gloucester - Saracens