Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Decizie iminentă - "Spania descalificată, România calificată la Cupa Mondială de rugby" - grup de suporteri români

spania_romania_rugby.jpg

Spania 38 România 21
Spania ar fi la a doua penalizare în calificările pentru Cupa Mondială din cauza folosirii de jucători ineligibili
Sursa imaginii: 
Rugby Europe

Spania urmează a fi descalificată de la Cupa Mondială de rugby din 2023 (RWC 2023), iar în locul ei urmează a fi luat de România, potrivit unui grup de suporteri care au inițiat acțiunea de contestație. O decizie în acest sens a unei comisii independente numite de World Rugby urmează a fi publicată iminent.

Spania ar urma să fie penalizată cu 10 puncte în clasamentul grupei europene de calificare la RWC 2023 din cauza folosirii unui jucător ne-eligibil în grupa europeană de calificare și ca urmare, locul spaniolilor va fi luat de România. Comisia de anchetă independentă ar fi acceptat faptul că jucătorul sud-african Gavin Van den Berg nu a îndeplinit condițiile eligibilității prin rezidență, el nefiind prezent timp de trei ani în Spania înainte de a juca în echipa națională. Ziarul de specialitate Midi Olympique scrie că decizia ar urma să fie anunțată iminent.

Cum Van den Berg, care joacă pe post de pilier, a evoluat în două partide împotriva Țărilor de Jos, ambele câștigate de Spania și ca atare spaniolii urmează a fi penalizați cu 5 puncte pentru fiecare meci în care acesta a evoluat. În clasamentul grupei europene pe primul loc s-a clasat Georgia cu 44 de puncte, urmată de Spania cu 29, România 28 și Portugalia cu 26. 

Primele două clasate în această se califică de drept la RWC 2023 din Franța și penalizarea Spaniei ar însemna calificarea automată a României, care altfel ar fi trebuit să joace în turneul final de calificare intercontinental în noiembrie și promovarea Portugaliei la turneul de calificare. 

"Contestația a fost construită de un suporter al Stejarilor, iar firma de avocatură aleasă de Federația Română de Rugby a fost aleasă de același om. De 10 ani de zile, Federația spaniolă de rugby încalcă regulile competiției. Am fost convinși că o va face și de această dată și i-am monitorizat din prima zi" a declarat la RFI un membru al grupului de suporteri sub condiția anonimatului.

Spania a fost descalificată și de la precedenta Cupă Mondială din 2019, tot pentru folosirea unor jucători ne-eligibili. Atunci a pierdut calificarea și România, penalizată cu 35 de puncte pentru folosirea lui Sione Fakaosilea în șapte meciuri, după ce jucase înainte pentru Tonga la jocul în șapte. Alături de Georgia a jucat atunci la RWC 2019 în Japonia echipa națională a Rusiei. 

În caz că Spania este descalificată, România va evolua la RWC 2023 în grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoția și echipa calificată din zona Asia-Pacific, probabil Tonga. 

"De data asta, eseul decisiv l-au marcat fanii", conchide suporterul Stejarilor care a participat la întocmirea contestației împotriva Spaniei. 

Gavin Van den Berg
Gavin Van den Berg nu ar avea eligibilitate pentru Spania, el evoluând în două meciuri ale echipei naționale împotriva Țărilor de Jos
Sursa imaginii: 
Universidad de Burgos Facebook