Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Spania descalificată, România se califică direct în locul acesteia la Cupa Mondială 2023

spania_38_romania_21.jpg

Spania 38 România 21
Spania a fost penalizată cu 10 puncte și ca urmare România se va califica direct pentru turneul final din 2023
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

O comisie independentă numită de World Rugby a decis penalizarea echipei Spaniei pentru folosirea unui jucător ne-eligibil și calificarea directă a echipei României la Cupa Mondială din 2023 din Franța. Această acțiune a fost dezvăluită în premieră de RFI România pe data de 26 aprilie.   

“O comisie judiciară independentă care a analizat o potențială încălcare a articolului 8 (eligibilitatea pentru o echipă națională) a stabilit că Spania a aliniat un jucător neeligibil în timpul a două meciuri de calificare pentru Cupa Mondială de rugby 2023 și a impus o deducere de 10 puncte și o sancțiune financiară.” se scrie în comunicatul World Rugby.

În ceea ce privește sancțiunea, comitetul independent, format din Nigel Hampton (președinte), Pamela Woodman și Frank Hadden, a impus următoarele:

  • Deducerea a cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care jucătorul neeligibil a fost aliniat de către federația spaniolă (10 puncte în total).
  • Articolul 8 al World Rugby prevede sancțiuni financiare obligatorii în cazul încălcării regulamentului. Comitetul a impus sancțiunea fixă de 25.000 de lire sterline și a luat act de faptul că va trebui plătită o sancțiune cu suspendare de 50.000 de lire sterline referitoare la o încălcare anterioară a eligibilității în timpul calificărilor pentru Cupa Mondială de Rugby 2019.

“Sub rezerva dreptului de apel al Spaniei, deducerea de 10 puncte aplicată la clasamentul de calificare pentru Cupa Mondială de Rugby 2023 înseamnă că România se va califica ca Europa 2 în Grupa B, înlocuind Spania, iar Portugalia va înlocui România în turneul final de calificare din noiembrie 2022. Spania are dreptul de a face apel în termen de 14 zile de la data deciziei complete scrise a comisiei.” se mai spune în comunicat.

Deși în comunicatul World Rugby nu este menționat numele jucătorului ne-eligibil, este vorba de pilierul sud-african Gavin van Den Berg, care a evoluat în ambele meciuri ale Spaniei cu Țările de Jos, ambele câștigate cu punct bonus de spanioli.

În clasamentul final al turneului european de calificare pe primul loc s-a clasat Georgia cu 44 de puncte, urmată de Spania cu 29, România 28 și Portugalia cu 26. Cu sancțiunea aplicată, Spania cade pe locul 4 cu 19 puncte. 

Dacă decizia comisiei independente rămâne definitivă România va juca în turneul final din septembrie – octombrie 2023 în Franța în grupa B, alături de Africa de Sud (campioana mondială din 2019), Irlanda, Scoția și reprezentanta zonei Asia – Pacific, probabil Tonga.

Ar fi a noua calificare a României la Cupa Mondială în cele 10 ediții, singura calificare ratată fiind cea din 2019, când echipa a fost depunctată pentru folosirea unui jucător ne-eligibil, tonganul Sione Fakaosilea.  

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ