
Sport
Rugby: “E bine că ne-am reîntors la Cupa Mondială” – jurnalistul Chris Thau
spania_38_romania_21.jpg

“În ceea ce privește calificarea României, evident sunt încântat, îmi face o mare plăcere pentru echipă pentru antrenorul Andy Robinson, pentru rugby-ul românesc în general. E bine că ne-am reîntors la Cupa Mondială.
În ceea ce-i privește pe spanioli sunt efectiv uluit de lipsa lor de profesionalism, ca să nu fiu mai dur. După ce au fost eliminați acum patru ani de la Cupa Mondială pentru folosirea de jucători ne-eligibili, să facă același lucru la Cupa Mondială următoare este mai mult decât prostie. Sunt uluit, mai ales că-l cunosc pe antrenorul lor, Santiago Santos, care este un om excepțional ca și pe președintele lor care a fost antrenorul echipei naționale atunci când Spania s-a calificat la Cupa Mondială.”, afirmă jurnalistul Chris Thau, fost director al publicațiilor World Rugby.
Ironia a fost că pilierul sud-african Gavin Van Den Berg, de la care a plecat reclamația de ineligibilitate, a jucat doar două meciuri în naționala Spaniei în calificări, ambele împotriva Țărilor de Jos, câștigate cu 52 – 7 și 43 – 0 de spanioli, pe care aceștia le-ar fi câștigat foarte probabil și fără participarea lui Van Den Berg.
Acum România va evolua în septembrie și octombrie 2023 la turneul final al Cupei Mondiale din Franța în grupa B, o grupă a “morții”, alături de campionii mondiale din 2019, Africa de Sud, Irlanda, Scoția și echipa calificată din zona Asia-Pacific, foarte probabil Tonga.
“Din toate cele opt participări la Cupa Mondială, cel mai bine a jucat în 1995, când conducerea tehnică era asigurată de Mircea Paraschiv, Theodor Rădulescu și Constantin Fugigi, cu Tiberiu Brînză căpitan. Stejarii au făcut un meci excepțional în fața Africii de Sud, pierdut cu 8 – 21 în fața viitorilor campioni mondiali. Rugby-ul românesc e acolo unde e și împotriva Irlandei și Scoției e dincolo de capacitatea noastră o victorie.
În schimb o victorie cu Tonga ar fi posibilă, deși tonganii evoluează foarte bine la Cupele Mondiale pentru că-și aduc toți jucătorii care evoluează în Europa, Noua Zeelandă și Australia și anul viitor ar putea beneficia de aportul unor vedete care au jucat pentru alte țări cum ar fi australianul Israel Folau sau neo-zeelandezul Charles Piutau, ambii de origine tongană”, spune Chris Thau.
El afirmă că dacă decizia de descalificare a Spaniei rămâne definitivă, atunci antrenorul Andy Robinson va dispune de un timp suficient pentru a-i pregăti pe Stejari pentru această “grupă a morții” de la Cupa Mondială.
“Ar trebui să-i ajute să scape de inhibiții. Oricum vor pierde în fața echipelor mari, hai să jucăm frumos, hai să facem o surpriză, iar Andy Robinson le poate da mijloacele ca să surprindă.” încheie Chris Thau.