Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: O nouă competiție mondială cu două divizii de câte 12 echipe cu campionate bianuale este preconizată. România în divizia a doua – The Times

africa_de_sud.jpg

Africa de Sud campioană mondială în 2019
Campionatul pe două divizii ar avea loc în anii pari pentru a nu se suprapune Cupei Mondiale și turneelor Leilor Britanici și Irlandezi
Sursa imaginii: 
Federația Sud Africană de Rugby

Cele mai importante federații se vor întâlni marți la Dublin pentru discuții importante, iar World Rugby dorește ca acestea să se angajeze în favoarea noii competiții până la sfârșitul săptămânii, în vederea unui vot oficial privind înființarea acesteia în noiembrie.

Prima divizie ar să fie înființată în 2026, cu 12 echipe: Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda, Franța și Italia, din cele Turneul celor Șase Națiuni, precum și Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia, Argentina, Fiji și Japonia.

Națiunile emergente sunt deja de acord, după ce au convenit, în cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna trecută la Londra, să sacrifice meciurile anuale împotriva echipelor de prim rang, astfel încât să poată forma o divizie secundă globală în 2024.

Competiția ar urma să se desfășoare în anii pari - evitându-se astfel suprapunerea cu Cupa Mondială și cu turneele Leilor Britanici și Irlandezi - și ar atinge punctul culminant în al patrulea weekend din noiembrie, cu o finală și două baraje de promovare/retrogradare, unul pentru nord și unul pentru sud. Apartenența la cele Șase Națiuni nu ar fi afectată. Așa-numitul "Campionat al Națiunilor" - nu există încă un titlu oficial - s-ar baza doar pe rezultatele din lunile iulie și noiembrie.

Fiecare echipă din emisfera nordică ar juca o dată cu un rival din emisfera sudică, fie acasă, fie în deplasare. Pentru a reduce timpul de deplasare, națiunile din emisfera sudică ar fi împărțite în două blocuri, iar echipa cu cel mai slab clasament ar trebui să joace testele din iulie pe un teritoriu neutru.

De exemplu, în primul an, Anglia, Țara Galilor și Irlanda ar putea pleca într-un turneu în luna iulie și ar putea juca teste în Noua Zeelandă, Australia și Japonia. Între timp, Scoția, Franța și Italia ar putea călători în Africa de Sud și Argentina, iar Fiji ar putea decide în care dintre aceste două țări ar dori să își organizeze meciurile. În noiembrie, meciurile s-ar încrucișa, Anglia urmând să găzduiască Africa de Sud, Argentina și Fiji.

Primele două echipe clasate după aceste șase meciuri se vor întâlni apoi într-o mare finală. De asemenea, ar urma două meciuri de baraj pentru retrogradare împotriva echipelor de frunte din eșalonul secund.

Națiuni emergente

Liga națiunilor emergente - la care participă Samoa, Tonga, Statele Unite, Canada, Uruguay, Chile, Namibia, Georgia, România, Spania, Portugalia și Țările de Jos - este denumită divizia Challenger și ar implica, de asemenea, meciuri pe teritoriu neutru pentru a limita costurile de deplasare.

România 29 Tonga 20
România ar urma să facă parte din dizivia a doua cu 12 echipe
Sursa imaginii: 
World Rugby

Turneele tradiționale ar urma să revină în anii turneelor Leilor Britanici și Irlandezi (odată la patru ani), iar echipele fruntașe din divizia Challenger ar fi compensate cu meciuri de top. Există un angajament în cadrul structurii pentru echipe precum Anglia, deși fără jucătorii Lions, de a juca o serie de teste în Samoa sau Tonga. De asemenea, ar permite Franței să joace o serie completă împotriva Africii de Sud, Noii Zeelande sau Australiei în timp ce Leii sunt în acțiune cu unul dintre cei trei mari ai Emisferei Sudice.

Obiectivul principal al întâlnirii de la Dublin - care va preceda votul World Rugby pentru a confirma națiunile gazdă pentru Cupele Mondiale masculine și feminine până în 2033 - este de a conduce la o mai mare aliniere pe proiect între federațiile din emisfera sudică. Organismul Sanzaar a slăbit în ultimii ani, Argentina, Africa de Sud și Japonia nu mai fac parte din Super Rugby, competiția de club.

Cele mai mari două obstacole în calea ratificării competiției mondiale sunt un acord privind modul de împărțire a veniturilor, deoarece modelul ar înlocui sistemul actual prin care țara gazdă păstrează toate încasările, și planurile pentru un weekend de finală în noiembrie.

Conform proiecțiilor inițiale, noua competiție ar genera o creștere cu 40% a veniturilor față de cele generate de actualul program de meciuri, deși cunoscătorii cred că ar putea fi mai profitabilă de atât.

În prezent, cluburile sunt obligate să elibereze jucători doar pentru trei meciuri internaționale de toamnă, astfel încât ar trebui încheiat un acord comercial cu Premiership Rugby din Anglia și LNR, omologul său francez.

Există, de asemenea, o dezbatere cu privire la faptul dacă fiecare echipă ar trebui să joace în acel weekend final: există vreun interes comercial pentru un al cincilea versus al șaselea play-off, de exemplu?

Bunăstarea jucătorilor în dubiu

Un efect secundar al încercării de a asigura un weekend internațional în plus în noiembrie ar putea fi pierderea uneia dintre cele două săptămâni libere din cele Șase Națiuni. Totuși, există implicații legate de bunăstarea jucătorilor și nu este o idee susținută de națiunile mai mici.

Lood de Jager
Competiția mondială propusă a ridicat semne de întrebare cu privire la suprasolicitarea jucătorilor care le-ar putea afecta bunăstarea
Sursa imaginii: 
Rugby World Cup

"Federațiile mai mari sunt de acord să piardă o săptămână liberă, dar ar trebui să convingeți federațiile mai mici, care au o lot mai puțin lărgit și care nu pot asigura șase teste în șapte săptămâni", a declarat o sursă citată de Times.

Cluburile și grupul International Rugby Players (IRP) nu au fost implicate atunci când ideea a fost propusă pentru prima dată, dar au contribuit la toate discuțiile de când un plan s-a prăbușit în 2019. În afară de eliberarea jucătorilor, Premiership Rugby și LNR vor să treacă peste ideea lor de Campionat Mondial al Cluburilor.

IRP a îndemnat marile federații să profite de șansa de a revoluționa rugby-ul. "Modelul care este acum pe masă este cel mai bun pentru toate părțile", a declarat Conrad Smith, fostul centru al All Blacks, care este șeful departamentului de bunăstare a jucătorilor la IRP.

"Pe lângă considerentele legate de bunăstarea jucătorilor, International Rugby Players a luptat întotdeauna pentru un acord echitabil pentru ca națiunile emergente să obțină timp de joc regulat. Sperăm că acest lucru va face ca aceste echipe să fie mai competitive și le va permite să-și planifice anii calendaristici, ceea ce nu au avut niciodată înainte. Acest model nu este perfect și mai sunt încă detalii de pus la punct, dar dacă suntem serioși în ceea ce privește creșterea jocului la nivel mondial, nu putem lăsa interesele comerciale să stea în calea a ceea ce trebuie făcut." a declarat Smith.