Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fotbal: Noul format al Ligii Campionilor, inspirat din turneele de șah

uefa.jpg

Sursa imaginii: 
Ozan KOSE AFP via France24

Reformarea drastică a Ligii Campionilor anunțată marți de UEFA, cu un format inspirat de turneele de șah, a stârnit speranțe de creștere a veniturilor, dar și critici, în special în legătură cu calendarul supraaglomerat, scrie France 24 care preia un comentariu al agenției France Presse.

Cum va arăta noul format?

Din sezonul 2024-2025, turneul se va extinde de la 32 la 36 de echipe, ceea ce reprezintă o veste bună în special pentru Franța, actuala campioană mondială.

Alte două locuri vor fi atribuite celor două națiuni cu cea mai bună performanță cumulată în competițiile europene în sezonul precedent (în acest sezon, Anglia și Olanda). În clasamentul ligii, prima echipă care nu se califică în Liga Campionilor va primi acest ”bilet” bonus.

În cele din urmă, un ultim bilet va merge la o campioană națională, datorită extinderii numărului de calificați de la 4 la 5.

Faza grupelor, în vigoare din sezonul 2003-2004, urmează să fie revizuită radical, cu dispariția celor opt grupe de patru echipe care se confruntau în șase runde.

În schimb, cele 36 de echipe vor concura într-un campionat care le va reuni pe toate, conform "sistemului elvețian": fiecare echipă va juca împotriva a opt adversari diferiți, cu patru meciuri acasă și patru în deplasare.

Primele opt din clasamentul final se vor califica în 16-imile de finală, iar cluburile clasate între locurile 9 și 24 vor concura pentru celelalte opt locuri prin intermediul unui play-off în două runde.

Faza eliminatorie va rămâne neschimbată, cluburile urmând să se întâlnească în două manșe începând cu 16-imile de finală, până la finala care se va disputa într-un singur meci.

Europa League și Conferința Europa League vor urma același model, tot cu 36 de participanți.

De unde provine sistemul elvețian?

Această formulă, care a fost concepută de un profesor elvețian, Julius Müller, a fost folosită pentru prima dată în cadrul Campionatului elvețian de șah de la Zurich, în 1889.

Ideea a fost de a organiza un turneu cu un număr mare de adversari - au fost 74 de jucători la Zurich - dar cu un număr limitat de meciuri.

Prin urmare, a fost un compromis între formula "toată lumea se întâlnește cu toată lumea", care garanta cel mai echitabil rezultat, și un tabel de eliminare directă, care era rapid, dar considerat prea aleatoriu.

Acest sistem, care de atunci a fost dezvoltat într-o multitudine de variante, este folosit și în Go, Scrabble, jocul de tir online Counter Strike și în Campionatele Europene de Petanque.

Care sunt avantajele ?

Se așteaptă ca faza grupelor să cuprindă cu 63 de meciuri mai mult decât în prezent, ceea ce ar duce întreaga competiție de la 125 la 189 de meciuri.

UEFA culege deja beneficiile în ceea ce privește drepturile TV, care au fost acordate la începutul anului 2022 și au crescut cu 50% față de 2018-2019, ajungând la cinci miliarde de euro anual pentru perioada 2024-2027 pentru toate competițiile europene.

Calificații, care vor avea câte opt meciuri în loc de șase în prezent, vor putea conta, de asemenea, pe venituri mai mari din vânzarea de bilete, chiar dacă nu vor câștiga niciun meci.

În ceea ce privește interesul sportiv, creșterea numărului de meciuri din prima fază permite mai multe meciuri între cluburile mari înainte de faza eliminatorie.

În sfârșit, sistemul elvețian oferă flexibilitate: atât numărul de participanți, cât și numărul de meciuri pot fi ajustate în viitor fără a modifica formula generală.

Unanimitate?

Puternica Asociație Europeană a Cluburilor (ECA) a salutat "saltul de la 96 la 108 cluburi implicate" în cele trei competiții de club - C1, C3 și C4 - cu "cel puțin 37 de campioni naționali" reprezentați din cele 55 de federații din confederația europeană.

Dar există și problema supraîncărcării calendarului, deoarece mai multe meciuri duc la mai multe accidentări sau la oboseală, inclusiv mentală, în rândul jucătorilor.

"Din punct de vedere calendaristic, linia roșie a fost probabil depășită cu mai mulți ani în urmă", a declarat Jonas Baer-Hoffman, secretarul general al sindicatului jucătorilor Fifpro.

Unii critici se tem, de asemenea, că cele opt meciuri din grupe vor favoriza și mai mult marile cluburi, reducând hazardul sportiv, chiar dacă ele reprezintă deja principala sursă de venituri și trofee.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24