Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Internaționalul englez Maro Itoje, a anunțat că nu va mai cânta imnul echipei Angliei "Swing Low, Sweet Chariot", din cauza originilor sale în sclavia negrilor americani

maro_itoje.jpg

Maro Itoje
Maro Itoje este unul dintre cei mai buni juc[tori de rugby ai lumii
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Maro Itoje, unul dintre cei mai buni jucători de rugby ai lumii, a declarat că nu va mai cânta imnul echipei Angliei, Swing Low, Sweet Chariot, acesta având origini în sclavia negrilor americani. Itoje însuși este fiul unor imigranți proveniți din Nigeria.

Faimosul jucător de linia a doua al Angliei și al lui Saracens, a declarat cotidianului l’Equipe că nu va mai cânta cântecul Swing Low, Sweet Chariot, pe care fanii îl cântă pe stadioane încă din anii 1980, acum că știe contextul în care a fost creat. Internaționalul englez își exprimase deja rezervele în 2020, atunci când cântecul, cu origini sclavagiste, a fost analizat de Federația Engleză de Rugby.

Refrenul său, "Swing Low, Sweet Chariot / Coming for to carry me home", ar reprezenta speranța sclavilor de culoare americani de a găsi alinare în viața de apoi, asemenea profetului bublic Ilie, despre care se spune că ar fi ajuns la cer într-un car.

Decizia jucătorului de la Saracens vine după ce un sondaj realizat pentru Federația Engleză de Rugby a arătat că 74% dintre respondenți au spus că este important ca federația să explice fanilor de rugby de unde provine cântecul.

“Nu am de gând să le spun oamenilor ce ar trebui sau nu să facă, dar personal nu voi mai cânta acel cântec", a declarat Maro Itoje. “L-am mai cântat când eram naiv și nu-i cunoșteam originile, dar, cunoscând acum contextul în care a fost creat Swing Low, Sweet Chariot, nu mai este un imn pe care să-l reiau."

În vârstă de 27 de ani, Itoje este născut la Londra, fiul unor imigranți din Nigeria. El evoluează pe post de linia a doua sau flanker pe partea înshisă, este vicecampion mondial cu echipa Angliei în 2019, a câștigat Marele Șlem în 2016 în Turneul celor Șase Națiuni, este campion ale Europei de trei ori cu Saracens (2016, 2017, 2019) și campion al Angliei cu Saracens (2016, 2018, 2019).

Itoje a absolvit cursul de studii politice africane la prestigioasa Facultate de Studii Orientale și Africane de la University College Londra. El este model pentru linii de îmbrăcăminte bărbătească pentru lanțul de supermagazine Marks & Spencer.    

Maro Itoje
Maro Itoje face reclamă ca model pentru haine bărbătești ale lanțului de magazine Marks & Spencer
Sursa imaginii: 
Marks & Spencer