Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: La Rochelle câștigă Cupa Campionilor Europeni, Lyon câștigă Challenge Cup

la_rochelle_lyon.jpg

La Rochelle și Lyon - câștigători ai cupelor europene la rugby
La Rochelle și Lyon au răsturnat calculul hârtiei și au câștigat cupele europene la rugby
Sursa imaginii: 
EPCR

La Rochelle a câștigat primul trofeu din istoria clubului, învingând pe Leinster cu 24 – 21 în finala Cupei Campionilor Europeni. În finala Challenge Cup, competiția continentală numărul 2, Lyon a învins pe Toulon cu 30 – 12.

Favoriții hârtiei au fost învinși în ambele finale: La Rochelle, promovați doar acum opt ani în prima ligă a Franței, au câștigat cel mai prestigios trofeu european, în timp ce Lyon au câștigat primul trofeu la 89 de ani după ce câștigaseră campionatul Franței.

A fost o victorie a inteligenței tactice, pentru care cei doi antrenori, Ronan O’Gara și Pierre Mignoni, respectiv, care și-au sufocat pur și simplu adversarii printr-o apărare agresivă și inventivitate în atac. Ambele echipe câștigătoare au marcat câte trei eseuri, față de niciunul pentru Leinster și doar unul pentru Toulon.

La Rochelle fuseseră deja finaliști ai Challenge Cup în 2019 și finaliști ai Cupei Campionilor în 2021 și acum au făcut saltul, victoria lor fiind pe deplin meritată. Lyon au terminat competiția neînvinși și anul viitor vor evolua în Cupa Campionilor.

Cât despre Leinster, de patru ori câștigători ai Cupei Campionilor, aflați la a șasea finală, și Toulon, de trei ori câștigători ai Cupei Campionilor și aflați la a patra finală a Challenge Cup, pur și simplu nu au avut răspuns în fața unor echipe care au făcut cel mai bun meci din istoria lor.

Conduși de căpitanul lor, fenomenalul număr 8 Gregory Aldritt, au beneficiat de un pachet de înaintași combativ cu linia a II-a, australianul Will Skelton, și talonerul Pierre Bourgarit, care au avut un meci perfect, iar pe liniile dinapoi cu perechea de aripi sud-africanii Raymond Rhule și Dillyn Leyds, creând pericol de fiecare dată când primeau balonul.

Pentru Lyon mijlocașul la grămadă Baptiste Couilloud și căpitanul echipei, numărul 8 Jordan Taufua, au tras efectiv echipa după ei, în care linia a II-a Joel Kpoku, mijlocașul la deschidere, longilinul (1,95m) Leo Berdeu – cel mai prolific marcator în campionatul Franței și aripile Josia Tuisova și Davit Niniașvili sunt doar câteva nume care animat finala și care fără îndoială se va mai auzi în viitor.

În ediția viitoare a cupelor europene se vor alătura și cele patru echipe sud-africane care evoluează în United Rugby Championship alături de echipe din Irlanda, Scoția, Țara Galilor și Italia – 16 echipe, alături de 14 echipe din Franța și 13 din Anglia. Cele două cupe europene au dovedit că rugby-ul de club a devenit din ce în ce mai atractiv în Europa.

În final, un cuvânt de laudă pentru organizatori care au asigurat prin eleganta arenă Stade Velodrome – capacitate 67.394 - din Marsilia o ambianță extraordinară, o adevărată sărbătoare a sportului cu balonul oval, cu un an înaintea Cupei Mondiale din Franța.