Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Federația Română de Rugby răspunde acuzațiilor din presa spaniolă că un jucător al Stejarilor ar fi ne-eligibil

jason_tomane_nationala_baia_mare.jpg

Jason Tomane
Jason Tomane joacă pentru echipa națională a României din 2021 și este component al lotului echipei campioane a României, Știința Baia Mare
Sursa imaginii: 
Jason Tomane Facebook

FRR a răspuns acuzațiilor apărute în cotidianul spaniol El Mundo care susține că Jason Tomane, de origine neozeelandeză, nu ar fi fost eligibil să joace pentru România. Federația Spaniolă a depus un apel împotriva penalizării sale pentru un jucător ne-eligibil, care a făcut ca România și nu Spania să se califice pentru Cupa Mondială din 2023.

“În urma unor relatări eronate din presa internațională, Federația Română de Rugby clarifică faptul că au fost urmați corect toți pașii necesari în legătură cu eligibilitatea lui Jason Tomane.

Conform legislației române, pentru a obține o viză de ședere valabilă pentru țara noastră, solicitantul trebuie să aplice din afara țării. Ca și în cazul tuturor chestiunilor de eligibilitate, speța a fost luată în considerare de către Comisia de Regulamente a World Rugby, care a luat act și a susținut circumstanțele excepționale care au dus la situația ca jucătorul să se afle în afara țării mai mult decât timpul permis, în timp ce aceste circumstanțe, în afara controlului jucătorului, au extins procesul de solicitare a vizei de către sportiv.

Federația susține pe deplin procedurile puse în aplicare de World Rugby pentru a proteja integritatea jocului internațional și este regretabil că presa din Spania a difuzat știrea fără a verifica faptele în prealabil.” se scrie în comunicatul FRR.

Cazul Van den Berg

“Cu doi ani înainte de primul său meci pentru România, au avut loc evenimentele care au pus la îndoială eligibilitatea sa. Pe 7 august 2019, jucătorul a postat pe Instagram o fotografie a cărei locație corespunde orașului Szeged (Ungaria), un oraș de la granița cu România. În ea, el pozează alături de soția sa, amândoi îmbrăcați în haine de vară și în posesia unei valize încă sigilate cu eticheta distinctivă a aeroporturilor internaționale.

Gavin Van den Berg
Gavin Van den Berg (stânga) a fost găsit ne-eligibil pentru Spania de către o comisie independentă
Sursa imaginii: 
Universidad de Burgos Facebook

Ulterior acestei prime publicații, datată 2022 februarie, soția sa a distribuit pe rețelele sale de socializare un instantaneu care ar certifica prezența jucătorului născut în Noua Zeelandă în afara granițelor României pentru o perioadă mai lungă decât cea permisă de reglementările internaționale. ‘Sinagoga Szeged, Ungaria 2021, a doua ca mărime din Ungaria, a patra ca mărime din lume. Nu-mi vine să cred că am trăit aici timp de trei luni în 2019’, se arată în textul care însoțește imaginea de pe contul de Instagram al soției sale.” scria cotidianul El Mundo.

Ziarul spaniol susține că Tomane a încălcat aceeași regulă ca și Gavin Van den Berg, jucătorul sud-african care a fost declarat ne-eligibil pentru Spania, pentru că a petrecut mai mult de 60 de zile în afara țării în cei trei ani regulamentari pentru a deveni eligibil pe criteriul rezidenței.

FRR a contestat eligibilitatea lui Van Den Berg și a avut câștig de cauză în fața unei comisii independente de arbitraj. Spania a fost penalizată cu 10 puncte, câte 5 pentru fiecare din cele două meciuri jucate în echipa Spaniei în calificările zonei europene, ceea ce a permis România, clasată pe locul al treilea după Georgia și Spania, să urce pe locul 2 și să obțină calificarea directă pentru Cupa Mondială din Franța din 2023, în timp ce Portugalia, clasată pe locul 4 va merge la turneul final de calificare – intercontinental – din noiembrie.

Spania a depus apel la decizia comisiei independente, apel care este în curs de judecare. Dacă federația spaniolă depune apel împotriva eligibilității lui Tomane și apelul este admis, atunci România ar fi penalizată cu 20 de puncte, pentru cele patru meciuri jucate de neo-zeelandez și Portugalia s-ar califica direct, iar Spania ar merge la turneul final de calificare.

În 2018 România și Spania au pierdut calificarea la Cupa Mondială din Japonia din 2019 din cauza folosirii unor jucător ineligibili.