100 de ani de existență a Echipei Naționale de Fotbal

tricou_centenar_frf.jpg

Primul tricou al Echipei Naționale de Fotbal
Primul tricou al Echipei Naționale de Fotbal
Sursa imaginii: 
https://www.frf.ro/

La 100 de ani de la primul meci al echipei naționale de fotbal a României, Federația Română de Fotbal lansează un tricou, replică a celui în care au jucat pentru prima dată tricolorii, la Belgrad, în 1922. Prezentarea oficială va avea loc la meciul cu Finlanda din 11 iunie, de pe Stadionul Rapid.

Potrivit FRF, Elemer Hirsch este finanțatorul și purtătorul primului tricou al echipei naționale a României la fotbal. acum 100 de ani, „Fiul unor evrei bogaţi, cu pământuri întinse în zona Becleanului, Hirsch a avut parte de o educaţie aleasă. El a urmat studii de drept la Budapesta şi la Viena, iar la vârsta de 24 de ani pleda deja ca avocat în cauze aristocratice! În paralel, s-a dedicat fotbalului, fiind selecţionat în cea dintâi echipă naţională, pusă sub comanda lui Teofil Moraru, unul dintre întemeietorii Universităţii Cluj, la 1919, el însuşi doctor în ştiinţe juridice şi campion naţional la aruncarea greutăţii. Tip rasat, cu exerciţiul respectului pentru sport câştigat în Occident, Hirsch s-a ocupat personal de procurarea primului set de echipament al Naţionalei, pe care l-a comandat, pe banii lui, în Anglia.

Echipa României a câștigat această primă partidă din istoria sa, cu 2-1, la Belgrad, împotriva Iugoslaviei.

Tip rasat, cu exerciţiul respectului pentru sport câştigat în Occident, Hirsch s-a ocupat personal de procurarea primului set de echipament al Naţionalei, pe care l-a comandat, pe banii lui, în Anglia. “A ţinut neapărat ca, la pantaloni, să existe un buzunar pe partea dorsală, în care jucătorii să poarte o batistă spre a-şi şterge sudoarea de pe frunte pe parcursul întâlnirii. O dovadă de mare galanterie!”, a evocat episodul Gheorghe Bodea, autor al unei istorii complete a fotbalului clujean, “Agora U”, din secolul XIX până în 1945.

Poveștile Naționalei de acum 100 de ani le găsiți zilnic, timp de două săptămâni, pe frf.ro.

FRF a reprodus acum legendarul echipament. Tricolorii și fostele glorii vor primi replica primului tricou al Naționalei României de fotbal, dar o bună parte din seria limitată de 1500 de bucăți este rezervată suporterilor.