Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Theo Dan este primul jucător britanic de origine română care debutează în prima ligă a Angliei

theo_dan.jpg

Theo Dan
Theo Dan a debutat în prima ligă a Angliei la Saracens, pe post de taloner, la vârsta de 21 de ani
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Theo Dan a debutat sub culorile echipei Saracens în prima ligă a Angliei, pe postul de taloner. În vârstă de 21 de ani el a declarat la RFI că nu a optat încă dacă va fi selecționat dacă va juca pentru Anglia sau pentru România.

A fost un debut în condiții dificile, în ultima rundă a sezonului regulat al Gallagher Premiership, într-o echipă Saracens învinsă net în deplasare, 7 – 54, de Gloucester.

Deja calificați în semifinalele play-off, Saracens au aliniat echipa a doua și au fost dominați net de Gloucester, care încă mai sperau să prindă locul 4, ultimul calificativ.

Theo a intrat în teren în minutul 58 și s-a remarcat prin repuneri de la margine, dar și prin câteva acțiuni în care a purtat balonul scăpând de mai multe placaje ale adversarilor.

“Sunt onorat și fericit că am debutat în Premiership. Am muncit greu ca să obțin acest post”, a declarat la RFI Theo, în limba română pe care o vorbește fluent, el învățând-o în familie. Theo are patru jucători în fața sa pe post de taloner la Saracens, între internaționalul englez și Leu Britanic și Irlandez, Jamie George, și internaționalul american Kapeli Pifeleti. Dar Theo, care a fost internațional U18 și U20 pentru Anglia intenționează să rămână la Saracens, cu care are un contract pe încă doi ani.

Bunicul de la Știința Petroșani - modelul lui Theo

Anul viitor va fi Cupa Mondială de rugby în Franța, iar Theo este eligibil să joace atât pentru Anglia, țara în care este născut din părinți români, cât și pentru România. S-a gândit la această alegere?

Ion Dijmărescu (primul din dreapta)
Bunicul lui Theo Dan, Ion Dijmărescu (primul din dreapta), a fost jucător la Știința Petroșani
Sursa imaginii: 
Theo Dan

“M-am gândit, dar sunt încă prea tânăr. Prioritatea mea este să-mi câștig un loc la Saracens și după aceea voi vedea”, mi-a spus el pe stadionul Kingsholm din Gloucester. Când l-am întrebat cum ar fi reacționat bunicul său, Ion Dijmărescu, fost jucător la Știința Petroșani la debutul său, Theo mi-a spus vădit emoționat: “A fost modelul meu, ar fi fost mândru să mă vadă jucând astăzi”.

În celelalte meciuri ale rundei 26, ultima a sezonului regulat din Gallagher Premiership s-au înregistrat rezultatele: Leicester Tigers 20 Wasps 10, Exeter Chiefs 47 Harlequins 38, Northampton Saints 62 Newcastle Falcons 26, Sale Sharks 42 Bristol Bears 19, Worcester Warriors 43 Bath 27.

Clasamentul final al Gallagher Premiership arată astfel: 1. Leicester 94 de puncte, 2. Saracens 87, 3. Harlequins 80, 4. Northampton 75, 5. Gloucester 73, 6. Sale 70, 7. Exeter 69, 8. London Irish 63, 9. Wasps 60, 10. Bristol 48, 11. Worcester 35, 12. Newcastle 34, 13. Bath 34.

În semifinalele play off se vor întâlni sâmbătă 11 iunie de la ora Saracens – Harlequins la 13:30 (15:30 în România) , urmați de Leicester - Northampton de la 16:30 (18:30).

Saracens au câștigat de cinci ori campionatul Angliei (2011, 2015, 2016, 2018, 2019) și au fost finalițti de două ori (2010, 2014). 

 
Ascultați interviul cu Theo DAN realizat de editorul rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ