Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Meciurile test ale Stejarilor cu Italia și Uruguay, un prilej de testare în profunzime a lotului – Andy Robinson antrenor principal

andy_robinson.jpg

Andy Robinson
Andy Robinson are ocazia să testeze în profunzime lotul Stejarilor în meciurile cu Italia și Uruguay
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

Echipa de rugby a României debutează vineri în sezonul meciurilor test cu Italia la București, după care va juca două meciuri cu Uruguay-ul la Montevideo. Antrenorul Stejarilor, Andy Robinson, a oferit un interviu la RFI cu acest prilej.

Meciurile cu Italia (vineri 1 iulie, 21:00 ora României, Stadionul Arcul de Triumf) și Uruguay (10 și 17 iulie) survin la ceva mai mult de 14 luni de debutul Stejarilor la Cupa Mondială din Franța.

“Această vară este o oportunitate pentru România de a dezvolta profunzimea echipei și pentru jucătorii tineri de a arăta îmbunătățirile pe care le-au făcut în ultimul an. O serie de accidentări au făcut ca pentru meciul cu Italia să fie indisponibili câțiva jucători care ar fi fost incluși – Adrian Moțoc, Ionel Melinte, Ovidiu Cojocaru, Cristi Chirică, Nicolas Onuțu, Ionuț Dumitru.” declară Andy Robinson la RFI.

“În ceea ce privește turneul din Uruguay, planul a fost întotdeauna de a lua o echipă mai tânără și de a introduce în grup cei doi pilieri moldoveni, deveniți recent eligibili, Gheorghe Gajion și Victor Leon. De asemenea, în Uruguay va exista un grup tânăr de jucători, în frunte cu Dragoș Ser, Marius Simionescu și Gabriel Rupanu.”, adaugă antrenorul principal al Stejarilor.

Italia și Uruguay - adversari valoroși

Ambii adversari ai României (locul 17 în clasamentul World Rugby) au jucat deja în sezonul de vară (în emisfera nordică) al meciurilor test. Italia (locul 14) a învins cu 38 – 31 Portugalia (locul 20) la Lisabona, printr-un eseu de penalizare în ultimul minut de joc, în timp ce Uruguay (locul 19) a pierdut cele două meciuri în deplasare cu Japonia (locul 10) cu 15 – 34 și 7 – 43. Ce concluzii a tras antrenorul Robinson după vizionarea celor trei meciuri?   

Lotul echipei României pentru meciul cu Italia
În lotul României figurează debutanți, alături de jucători cu mare experiență
Sursa imaginii: 
Rugby Romania Facebook

“Italia va fi mult mai bună pentru că a jucat acest meci. După ce au fost puși sub presiune de Portugalia, ei vor fi încântați să vină cu o victorie. Ca echipă, abia așteptăm să ne testăm împotriva lor.”, spune Robinson.

“Uruguay a efectuat un turneu în Japonia cu o echipă tânără - vor fi învățat multe din meciurile dificile pe care le-au avut. Pentru meciurile noastre, vor aduce câțiva jucători care joacă în Franța, ceea ce le va spori periculozitatea la momentele fixe și în atac. Am jucat anul trecut împotriva Uruguayului (29 – 14 la Verona, n.r.) și consider că este o echipă bună și echilibrată, puternică la jocul de contact.” adaugă el.

Meciul cu Italia, primul în aproape șapte ani, are loc după respingerea apelului Federației Spaniole de Rugby împotriva deciziei Comisiei independente de arbitraj care a validat contestația FRR împotriva eligibilității jucătorului Gavin Van Den Berg. În acest fel Spania, clasată a doua în zona de calificare Europa, a fost penalizată cu 10 puncte în clasament, ceea ce a permis României să fie declarată direct calificată. În presă au apărut relatări cu o posibilă contestație din partea Spaniei împotriva eligibilității lui Jason Tomane, jucătorul de origine neo-zeelandeză care a jucat cinci meciuri în echipa României în calificări.

“Ca grup, suntem foarte mulțumiți că ne-am atins obiectivul și ne-am calificat la Cupa Mondial[ 2023 din Franța, ceea ce consideram că am fi făcut încă din calificările din noiembrie. Nu știu nimic despre contestația Spaniei.”, încheie Andy Robinson.

Iată și lotul României:

ÎNAINTARE: Vasile Bălan (CSA Steaua), Alexandru Savin (SO Chambery), Dorin Tică (CS Dinamo), Gheorghe Gajion (Mont de Marsan), Alexandru Gordaș (CS Dinamo), Victor Leon (Colomiers), Florin Bărdașu (CSA Steaua), Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), Tudor Butnariu (CSA Steaua), Iulian Hartig (Club Alcobendas Rugby), Marius Antonescu (USBPA), Marius Iftimiciuc (Perigueux), Andrei Toader (CS Dinamo), Luigi Ostoni (Bayonne Espoirs), Johan Van Heerden (CS Dinamo), Ștefan Iancu (CSM Știința Baia Mare), Vlad Neculau (SCM USAMVB Timișoara), Dragoș Ser (CSA Steaua), Cristi Boboc (CSA Steaua), Mihai Macovei (Colomiers), Kamil Sobota (CSA Steaua).

LINIILE DINAPOI: Gabriel Rupanu (SCM USAMVB Timișoara), Florin Surugiu (CSA Steaua), Alexandru Țiglă (CSM Știința Baia Mare), Gabriel Pop (Cascais Rugby), Mihai Mureșan (CSM Știința Baia Mare), Florin Vlaicu (SCM USAMVB Timișoara), Adrian Apostol (CSM Știința Baia Mare), Alexandru Bucur (SCM USAMVB Timișoara), Taylor Gontineac (Rouen), Vlăduț Popa (CSA Steaua), Tangimana Fonovai (CSA Steaua), Mihai Lămboiu (CSM Știința Baia Mare), Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), Marius Simionescu (CS Dinamo), Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), Sioeli Lama (CSA Steaua)