Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței, dopajul, vremea și pandemia

turul_frantei.jpg

Directorul competiției, Christian Prudhomme, în timpul unei inspecții la centrul de presă din Copenhaga, Danemarca, 28 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Mads Claus Rasmussen Ritzau Scanpix/AFP via France24

Ediția de anul acesta a Turului Franței, care începe începe vineri în Danemarca, se anunță a fi una dintre cele mai ample din istoria competiției, atât din punct de vedere al itinerariului cât și al participării și audienței. De aici decurg câteva probleme, pe care AFP, preluată de France 24, le trece în revistă:

Covid-19

Noul protocol publicat marți de Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) ține cont de evoluția situației sanitare, și anume de creșterea numărului de cazuri pozitive declarate recent. Protocolul are ca scop ,,consolidarea supravegherii medicale a plutonului" și a anturajului său, dar ține cont în mod pragmatic de natura de la caz la caz a situației. Ca o măsură cheie, un ciclist asimptomatic nu va fi obligat automat să se retragă, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, în special la Turul Elveției.

,,Decizia de a izola un ciclist va fi luată în mod colegial de către medicul echipei în cauză, medicul Covid-19 al evenimentului și directorul medical al UCI, pe baza elementelor clinice disponibile", se arată în noul regulament, elaborat de un grup de coordonare aflat sub responsabilitatea directorului medical al UCI, profesorul Xavier Bigard, și alcătuit din reprezentanți ai cicliștilor, echipelor, medicilor de echipă și organizatorilor.

Dopajul

Perchezițiile de luni în mai multe țări europene asupra unor cicliști și oficiali ai echipei din Bahrain aduc subiectul în actualitate. La aproape un sfert de secol de la afacerea Festina și la doisprezece ani de la ultima apariție a lui Lance Armstrong în Turul Franței, ciclismul nu poate lăsa garda jos în fața a ceea ce este de mult timp - de departe – principala sa problemă.

Roger Legeay, președintele Mișcării pentru un ciclism credibil (MPCC), a declarat că ,,menținerea vigilenței" este relevantă și astăzi. Treisprezece dintre cele douăzeci și două de echipe din cursă sunt membre ale acestei mișcări, care își propune să fie în fruntea luptei împotriva dopajului și stabilește reguli mai stricte decât cele în vigoare în prezent.

,,Suntem obligați să fim siguri că nu se folosește niciun fel de substanță", a amintit directorul UCI, Amina Lanaya, într-un interviu acordat la începutul anului publicației Ouest-France, insistând, dincolo de teste, asupra anchetelor și deschizând dezbaterea asupra posibilității de a plăti informatorii.

Ciclismul a delegat serviciile operaționale de luptă împotriva dopajului către ITA (Agenția Internațională de Testare), o agenție independentă care se ocupă de mai multe sporturi. ,,Sunt profesioniști, știu cum să obțină informații. Dar nici noi, de partea noastră, nu vrem să ne dăm bătuți, așa că le spunem ce ni se întâmplă", a explicat directorul UCI, convins de necesitatea de a da prioritate ,,informațiilor, investigațiilor și legăturilor mai strânse cu autoritățile polițienești".

Fără a renunța, bineînțeles, la controalele tradiționale: ,,Testarea este un mijloc util, dar pe baza unor informații fiabile obținute în amonte."

Vremea

Caniculă (des), grindină (rar), zăpadă (în mod excepțional). Turul se confruntă cu riscuri meteorologice care complică viața alergătorilor și uneori îi aduc în impas.

,,În istoria Turului Franței, o singură etapă a trebuit să fie întreruptă din cauza vremii: Tignes, pe 26 iulie 2019", își amintește directorul Turului, Christian Prudhomme. În acea zi, o furtună violentă de grindină urmată de o alunecare de teren a făcut ca drumul să devină impracticabil la 20 de kilometri de la sosirea planificată la Tignes.

Timpii au fost înregistrați la col de l'Iseran. Suntem conștienți de faptul că fenomenele meteorologice bruște, fie că este vorba de grindină sau de căldură, se întâmplă mai des în zilele noastre", a continuat Christian Prudhomme. ”Am văzut asta, o furtună de grindină foarte violentă la sosirea în Principatul Andorra (Arcalis) în 2016, la pasul Porte în Dauphiné 2020."

Ce ar trebui să facem atunci când ne confruntăm cu o astfel de situație? ,,Încă o dată, trebuie să ne adaptăm", a răspuns directorul Turului, chiar dacă ,,o cursă de ciclism nu poate fi schimbată pocnind din degete, organizarea Turului în timpul desfășurării este foarte grea”.

În caz de caniculă, o așa-numită comisie pentru ,,condiții extreme", formată din reprezentanți ai diferitelor părți implicate (echipe, cicliști, organizatori, UCI), se reunește înainte de startul etapei. Dar, așa cum subliniază Christian Prudhomme, ,,nu putem decide în avans, deciziile se iau pe moment, în funcție de situația din cursă".

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24