Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Federația Spaniolă de Rugby n-a avut succes cu contestarea jucătorului român Jason Tomanè

jason_tomane_rugby.jpg

Jucătorul român de origine neozeelandeză Jason Tomanè (stânga imaginii)
Sursa imaginii: 
Facebook / Jason Tomanè

World Rugby (WR) a decis să nu admită plângerea depusă la 24 iunie, de Federația Spaniolă de Rugby (FER) cu privire la posibila neeligibilitate a jucătorului român de origine neozeelandeză Jason Tomanè, a informat forul rugbistic spaniol.

Jason Jason Tomanè a fost folosit de echipa României în cinci meciuri din campania de calificare la Cupa Mondială din 2023, iar în cazul în care ar fi fost declarat neeligibil iar România ar fi fost depunctată, Spania ar fi putut prinde în ultimul moment turneul de recalificare din noiembrie, în timp ce Portugalia ar fi devenit echipa calificată direct..

Potrivit FER, argumentele World Rugby au fost că această chestiune a fost tratată la momentul respectiv de Comitetul de Regulament al WR, motiv pentru care petiția nu a putut fi admisă, „din cauza lipsei de noi informații care să determine sesizarea acesteia".

În plus, WR a considerat că nu există niciun temei pentru ca respectiva comisie să adopte o concluzie diferită, reafirmând astfel convingerea că procedura corespunzătoare a fost deja urmată la momentul respectiv, iar redeschiderea redeschiderea cazului ar fi total disproporționată, deoarece „presupune o risipă de resurse pentru părți".

World Rugby a explicat că Federația Română de Rugby (FRR) a prezentat în august 2021 o consultare legată de eligibilitatea acestui jucător în fața Comitetului pentru Regulamentele Mondiale de Rugby, care a considerat că lipsa acestuia din țară a fost o circumstanță excepțională

Aceasta – subliniază FER- spre deosebire de ceea ce s-a considerat în legătură cu Gavin van den Berg, jucătorul naționalei Spaniei, când WR nu a ezitat să redeschidă cazul.

”Împrejurări excepționale”

Referitor la diferența de criterii pe care FER a denunțat-o la aplicarea criteriului „împrejurărilor excepționale", WR a susținut că situația jucătorului Jason Jason Tomanè s-a datorat unei erori a autorităților de imigrare, aflându-se în afara controlului jucătorului.

FER afirmă că va încerca să prezinte noi dovezi pentru ca acest caz să fie clarificat, întrucât nu consideră satisfăcătoare explicațiile oferite de cel mai înalt organism din rugby-ul mondial.

Jucătorul spaniol de origine sud-africană Gavin van den Berg a fost declarat neeligibil întrucât s-a dovedit că a lipsit din Spania mai mult de două luni, pe parcursul anului 2019, lucru interzis de regulamente.

Jucătorul a evoluat pentru Spania în cele două partide câștigate contra Țărilor de Jos, iar selecționata iberică a fost penalizată cu zece puncte. În urma acestei penalizări, România s-a calificat direct la Cupa Mondială din 2023, iar Portugalia urmează să participe la turneul de recalificare din această toamnă.