Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Danemarca, țara biciciștilor entuziaști, găzduiește startul Turului Franței (reportaj France24)

turul_frantei.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Tour de France

Copenhaga și Danemarca întreagă găzduiesc cu entuziasm weekendul de deschidere a Turului Franței 2022. Este o oportunitate de a arăta că ciclismul face parte din ADN-ul țării și că cicliștii săi sunt importanți pe scena mondială.

,,Orașul cu cele mai multe biciclete din lume întâlnește cea mai mare cursă din lume." Sloganul a fost folosit abundent în legătură cu Marea Plecare al Turului Franței de la Copenhaga, care are loc astăzi, 1 iulie. Cu toate acestea, nu este o exagerare, deoarece Danemarca este o țară cu istorie în ciclism, iar startul nordic generează entuziasm în rândul cicliștilor profesioniști locali.

Pe lângă contratimpul de la Copenhaga, cea de-a 109-a ediție a competiției cuprinde un traseu de 374 de kilometri în Danemarca, cu alte două etape.

,,O să fie grozav! Va fi o mare petrecere în Danemarca", spune Cecilie Uttrup Ludwig, ciclistă profesionistă FDJ - Nouvelle-Aquitaine și actuala campioană națională.

,,Este o veste foarte bună să vedem Turul Franței în Danemarca. Este cel mai frumos lucru care li se putea întâmpla cicliștilor danezi. Nu se va întâmpla prea des. Este o mare onoare", a declarat entuziasmat ciclistul EF Education-EasyPost și câștigătorul etapei din 2018, Magnus Cort Nielsen, care adaugă : ,,Ideea de a concura în Turul Franței acasă este o emoție de nedescris. Sunt conștient de cât de norocos sunt. Mă va duce cu gândul la anii mei de tinerețe, când am devenit campion nașional la juniori (în 2011)".

Candidatura daneză, susținută de cele mai înalte autorități politice și de prințul moștenitor Frederik, a convins organizatorii Turului, în ciuda unei zile dedicate exclusiv recuperării, pentru transferul după cel mai nordic start din istoria Marii Bucle.

,,În Danemarca, toată lumea este pe bicicletă", a insistat directorul Turului, Christian Prudhomme, care a decis să amâne cu un an startul cursei de la Copenhaga pentru a evita suprapunerea cu ultimele meciuri de fotbal de la Euro.

(Ultimele noutăți din Turul Franței aici)

Vedere din Copenhaga, iunie 2022. Foto: © Thomas Samson, AFP

De cinci ori mai multe biciclete decât mașini în Copenhaga

Christian Prudhomme nu exagerează. Țara are 12.000 de kilometri de piste de biciclete și se estimează că unul din doi copii merge cu bicicleta la școală. Nouă din zece danezi dețin o bicicletă și o folosesc de mai multe ori pe săptămână. Se estimează chiar că în Copenhaga există 670.000 de biciclete la 600.000 de locuitori - de cinci ori mai multe decât numărul de mașini.

Trebuie menționat că Danemarca a optat pentru o politică proactivă în acest domeniu. Din 2009, guvernul a investit peste 200 de milioane de euro în infrastructură și programe de promovare a ciclismului. Au fost construite ,,autostrăzi pentru bicicliști" pentru a lega suburbiile de centrele orașelor și pentru a dezvolta ciclismul.

,,Mulți danezi își asumă responsabilitatea pentru propria sănătate, dar și pentru climă. De aceea mergem cu bicicleta", explică președintele Federației daneze a bicicliștilor, Jens Peter Hansen.

Aproape 15% din cele 5,8 milioane de deplasări zilnice ale danezilor sunt efectuate cu bicicleta, în comparație cu 4% din populația activă a Franței.

 

O istorie bogată a ciclismului

Când vine vorba de competiții de ciclism, Danemarca nu este străină. Țara a fost prima care a găzduit campionatele mondiale de ciclism în 1921. Un danez a luat parte la Turul Franței încă din 1913, deși abia în 1958 Hans Edmund Andresen a devenit primul dintre compatrioții săi care a terminat Turul Franței. Câțiva ani mai târziu, în 1970, Mogens Frey a fost primul care a câștigat o etapă.

În anii 1990 și 2000, cicliștii profesioniști danezi au trecut prin vremuri tulburi. Bjarne Riis și-a adăugat numele pe lista câștigătorilor din Turul Franței în 1996, dar a recunoscut ulterior că a folosit EPO în timpul carierei sale.

Michael Rasmussen, pe de altă parte, părea destinat să câștige în 2007. Cu toate acestea, a fost exclus de echipa sa, Rabobank, la câteva etape de la final, în timp ce purta tricoul galben. El a fost acuzat că s-a sustras testelor antidoping înainte de startul Turului și că a mințit în legătură cu programul său.

Ani negri care au fost uitați de o nouă generație talentată, printre care Magnus Cort Nielsen, Soren Kragh Andersen, dublu câștigător de etapă în 2020, sau Mads Pedersen, campion mondial în 2019. Cu toții au avut acest start în Marele Tur în agenda lor, chiar dacă unii dintre ei, precum Soren Kragh Andersen, nu au fost selectați de echipa lor.

 

Reportajul France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu

Editor: Șerban Georgescu