Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2022: Le Grand Depart - start la Copenhaga, favorit la victoria finală – Tadej Pogacar

uae_team_emirates.png

UAE Team Emirates
Tadej Pogacar (primul din dreapta) este mare favorit la victoria finală în Turul Franței, a treia consecutivă la vârsta de 23 de ani
Sursa imaginii: 
www.letour.fr

La Copenhaga începe azi a 109-a ediție a Turului Franței, competiția numărul unu în ciclismul mondial și cel mai urmărit eveniment sportiv anual al planetei. Mare favorit pentru a treia victorie consecutivă este slovenul Tadej Pogacar.

După câțiva ani de tranziție de la dominația echipei britanice Sky/Ineos-Grenadiers (Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas, Egan Bernal – șapte victorii între 2012 - 2019), Turul Franței are din nou un singur favorit clar: slovenul de 23 de ani Tadej Pogacar (Team UAE).

Cățărător redutabil, bun la contra-timp, tânărul Pogacar concurează pentru a treia victorie consecutivă în Marea Buclă, la o vârstă la care marele Jacques Anquetil cucerea prima sa victorie din cinci, iar Eddy Merckx, considerat cel mai mare campion din toate timpurile nici nu-și făcuse debutul în Turul Franței.

Pogacar are la dispoziția sa echipa UAE – finanțată de Emiratele Arabe Unite – șapte coechipieri, nicio mare vedetă printre ei, care nu vor avea altă misiune decât să-l ajute pe liderul lor să câștige al treilea Tour de France consecutiv.

Principalii săi rivali vor fi cei doi co-lideri ai echipei olandeze Jumbo-Visma, danezul Jonas Vingegaard (25 de ani) și slovenul Primoz Roglic (32 de ani), care îl au drept coechipier și pe super-starul belgian Wout Van Aert (27 de ani) favorit la câștigarea tricoului verde al sprinterilor.

Ineos Grenadiers este condusă anul acesta de veteranul galez Geraint Thomas (36 de ani), victorios în ediția 2018, secondat de locotenentul său, cățărătorul spaniol Daniel Martinez.

Turul Franței debutează la Copenhaga cu o etapă contra-cronometru de 13,2 kilometri în care favoriții la victoria finală vor fi fără îndoială printre fruntași, deși cel mai bun în această probă este de obicei italianul Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

După trei etape în Danemarca, Turul va intra pe teritoriul Franței și va mai face două incursiuni pe teritoriul Belgiei și una pe cel al Elveției.

Etape cheie vor fi a 11-a în Alpi, Albertville – Col du Granon Serre Chvalier (151,7 km) cu escaladarea acoperișului Turului, Col du Galibier (2.642 m) cu sosire la vârf la 2.413 m, a 12-a Briancon – Alpe d’Huez (165,1 km) cu o nouă ascensiune a lui Galibier în sens invers și cu sosire pe cea mai celebră ascensiune a ciclismului mondial, Alpe d’Huez (1.860 m) pe ale cărei 13 serpentine sunt așteptați un milion de spectatori și în sfârșit etapa a 20-a (penultima) Lacapelle Marival – Rocamadour (40,7 km) contracronometru individual care va decide învingătorul final, în caz că Alpii și Pirineii nu vor fi departajat decisiv postulanții la victorie.

Așadar, un favorit clar, Tadej Pogacar, dar, așa cum atrăgea atenția cotidianul Le Monde și lui Laurent Fignon, care a câștigat Turul Franței în 1983 și 1984, al doilea la vârsta de 24 de ani, i se prezicea o lungă perioadă de dominație a ciclismului mondial, care însă nu s-a materializat niciodată după aceea.

Cât despre cicliștii francezi, foarte probabil că și anul acesta vor lupta pentru locurile de onoare, cu Guillaume Martin (Cofidis) și David Gaudu (Groupama-FDJ). Ultima victorie franceză în Turul Franței a fost cea a lui Bernard Hinault în 1985.