Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România – Italia, primul meci de pregătire al Stejarilor după calificarea la Cupa Mondială din 2023

romania_italia.jpg

Loturile pentru meciul România - Italia
Stejarii vor juca pe Arcul de Triumf primul meci împotriva Italiei din ultimii șapte ani
Sursa imaginii: 
România Rugby Facebook/Italia Rugby Facebook

România va întâlni Italia în meci test la rugby, vineri pe stadionul Arcul de Triumf, la o zi după ce s-a confirmat definitiv calificarea Stejarilor la Cupa Mondială din 2023 în Franța. Weekend-ul este plin de meciuri test între cele mai bune echipe ale lumii din cele două emisfere.

Stejarii joacă primul meci cu Italia după șapte ani (22 – 32 în 2015 la Cupa Mondială din Anglia), și primul pe teren propriu după 18 ani (25 – 24 pe stadionul Național).

Echipa condusă de Andy Robinson și-a văzut confirmat definitiv joi statutul de echipă calificată în grupa B a Cupei Mondiale din Franța, alături de campionii mondiali Africa de Sud, Irlanda, Scoția și câștigătoarea dublei manșe de baraj dintre Tonga și campionii Asiei (Coreesa de Sud sau Hong Kong), atunci când World Rugby a refuzat să ia în considerare o contestație a Federației Spaniole de Rugby împotriva eligibilității lui Jason Tomane pentru Stejari. 

Pe peluza stadionului Arcul de Triumf din București cu începere de la 21:00 ora locală, Stejarii vor alinia o echipă în care experiența se îmbină cu tinerețea. Căpitan va fi din nou numărul 8 Mihai Macovei, iar pe post de mijlocaș la deschidere a fost rechemat un alt veteran, Florin Vlaicu recordmanul de selecții în națională – 128, ca și al punctelor marcate – 1.014, ceea ce-l situează pe locul al doilea după englezul Owen Farrell (1.070) în clasamentul marcatorilor de puncte în activitate și pe locul 6 în clasamentul tuturor timpurilor.

De remarcat și debutul pilierului dreapta moldovean, Victor Leon, devenit eligibil potrivit regulilor intrate în vigoare de la 1 ianuarie, care permit unui jucător să joace pentru țara cu care are legături naționale credibile, la trei ani după ce a evoluat în altă echipă națională.

Italia prezintă la București o echipă extrem de puternică în care se remarcă fundașul Ange Capuozzo, cel care a creat în ultimul minut de joc eseul victoriei în meciul cu Țara Galilor de la Cardiff din martie, câștigat cu 22 – 21, victorie care a pus capăt unei serii de 37 de înfrângeri consecutive în Turneul celor Șase Națiuni. Din acest sezon Capuozzo va evolua la Stade Toulousain.

Pe banca de rezerve a Azzurilor se află și pilierul Ion Neculai (21 de ani, născut la Chișinău), care a debutat săptămâna trecută în meciul cu Portugalia, câștigat de italieni, 38 – 31, în ultimul minut de joc printr-un eseu de penalizare, ca și mijlocașul la deschidere Paolo Garbisi, care săptămâna trecută a câștigat cu Montpellier finala campionatului Franței. La numărul 10 va începe Tommaso Allan de la Harlequins, iar mijlocaș la grămadă va fi Alessandro Garbisi (20 de ani), fratele lui Paolo.

Acesta va fi al 43-lea meci între cele două echipe, 16 revenind României, 23 Italiei și 3 meciuri egale.

Liderii mondiali se înfruntă

Sfârșitul săptămânii marchează debutul meciurile test dintre echipele fruntașe ale lumii din Europa și cele de pe celelalte continente.

Australia - Anglia
Anglia a învins Australia în ultimele opt meciuri test disputate
Sursa imaginii: 
Rugby Pass

Câștigătoarea cu Mare Șlem a Turneului celor Șase Națiuni, Franța, va întâlni Japonia la Toyota (sâmbătă, 9:00 ora României), antrenorul Fabien Galthie, folosind în meciul de debut al doilea XV, rezervându-și titularii pentru meciul de săptămâna viitoare de pe stadionul Olimpic de la Tokio.

Campionii mondiali, Africa de Sud dispută primul dintr-o serie de trei meciuri test Țara Galilor pe stadionul Loftus Versfeld Pretoria (sâmbătă 18:05), aliniind cea mai puternică echipă la ora actuală.

Noua Zeelandă joacă primul din cele trei meciuri test cu Irlanda de Eden Park la Auckland (sâmbătă 10:05), cu gândul la revanșă după înfrângerea (20 – 29) din toamna trecută de la Dublin, în timp ce irlandezii au trei jucători de origine neo-zeelandeză în lot – mijlocașul la grămadă Jamison Gibson-Park, centrul Bundee Aki și aripa James Lowe.

Australia întâlnește Anglia în primul din cele trei meciuri test pe Optus Stadium din orașul vestic Perth (sâmbătă, 12:55) încercând să pună capăt unei serii de opt înfrângeri consecutive în fața englezilor. Antrenorul Dave Rennie i-a rechemat pentru acest meci pe veteranii Nic White (mijlocaș la grămadă) și Quade Cooper (mijlocaș la deschidere), o mișcare similară făcând și omologul său Eddie Jones, care i-a rechemat pe mijlocașul la grămadă Danny Care, pilierul Mako Vunipola, talonerul Jamie George și numărul 8, Billy Vunipola, alături de debutanți ca mijlocașul la grămadă Jack Van Poortvliet și copilul minune al rugby-ului englez, fundașul Henri Arundell.

Argentina joacă primul din cele trei meciuri împotriva Scoției duminică pe Estadio 23 de Agosto, la San Salvador de Jujuy în nordul țării (sâmbătă 22:10) cu ambele echipe aliniind cele mai puternice garnituri.

Tonga: debutează super-vedetele

La Suva, în Fiji, începe sâmbătă Cupa Națiunilor Pacifice, în debut Samoa întâlnind Australia A (4:00), iar în cel mai așteptat meci al weekend-ului Fiji joacă cu Tonga, unde debutează super-vedetele mondiale Israel Folau (fost internațional australian), Charles Piutau și Malakai Fekitoa (foști internaționali neo-zeelandezi) toți trei cu origini tongane.

Cupa Națiunilor Pacifice
La Cupa Națiunilor Pacifice vor juca Australia A, Fiji, Tonga și Samoa
Sursa imaginii: 
World Rugby

La Marsilia și Aix-en-Provence are loc turneul final al Cupei Africii, cu opt echipe, care câștigătorii se califică direct la Cupa Mondială, în timp ce echipa clasată pe locul doilea merge la Turneul Final de Calificare în noiembrie, cu reprezentantele Europei (Portugalia), Americilor (SUA sau Chile) și Asia-Pacific (Tonga, Hong Kong sau Coreea de Sud) care va desemna cea de-a 20-a și ultima calificată la Cupa Mondială.

În sferturile de finală vor juca Namibia – Burkina Faso (meciul 1, vineri 19:00), Zimbabwe – Coasta de Fildeș (meciul 2, vineri 22:00), Uganda – Kenya (meciul 3, sâmbătă 16:00), Senegal – Algeria (meciul 4, sâmbătă 19:00). Învingătoarele din meciul 1 și meciul 2 se vor întâlni în prima semiginală, lar cele din meciurile 3 și 4 în cea de-a doua semifinală, urmând ca echipele victorioase din cele două semifinale să joace fina Cupei Africii.

Alte meciuri test la sfârșit de săptămână: Canada – Belgia, Wanderers Ground, Halifax (sâmbătă 20:00) Georgia – Argentina XV, AIA Arena Kutaisi (duminică 17:00)