Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România 13 Italia 45 – cea mai severă înfrângere a Stejarilor în fața Azzurilor din istorie

romania_13_italia_45.png

România 13 Italia 45
Italienii au marcat șapte eseuri față de numai unul al Stejarilor
Sursa imaginii: 
Captură video

Echipa de rugby a României a pierdut meciul cu Italia cu 13 – 45 pe stadionul Arcul Triumf, cea mai severă înfrângere românească din istoria meciurilor dintre cele două echipe. Acum Stejarii pleacă într-un turneu în Uruguay pentru două meciuri test cu națională acestei țări sud-americane.

Scorul final nu lasă niciun fel de dubii: echipa României a fost depășită la absolut toate capitolele, începând cu cel fizic.

Stejarii au condus cu 6 – 5 până cu trei minute înainte de pauză, după care s-au prăbușit, literalmente. Scorul la eseuri, 7 – 1, pentru Italia este foarte edificator, iar al treilea eseu al italienilor sintetizează această partidă: plecat din propriul 22 pe contra-atac pilierul Ivan Nemer a galopat ca o aripă de treisferturi până în terenul românilor, i-a pasat talonerului Gianmarco Lucchesi, acesta a înaintat înspre 22-ul Stejarilor și a pasat la interior ca un veritabil centru lui Nicola Cannone, înaintaș linia a II-a, venit la sprijin ca un veritabil mijlocaș la grămadă, care a marcat între buturi în plimbare de sănătate. Placajele românilor au fost absente.

Dacă la fazele fixe – grămadă și margine, ca și la maul-uri Stejarii au fost relativ competitivi, în jocul deschis în câmp ei au fost total depășiți. Liniile dinapoi italiene au plimbat balonul cu rapiditate de pe o parte pe alta și au creat situații de superioritate din care au marcat cinci din cele șapte eseuri.

Într-un fel un astfel de scor era de așteptat dată fiind diferența dintre campionatele unde evoluează jucătorii celor două echipe: Italia în Turneul celor Șase Națiuni, România în Rugby Europe Championship, unde face din ce în ce mai greu față unor echipe ca Spania sau Portugalia, iar la nivel de club, în timp ce italienii evoluează la cel mai înalt nivel – Gallagher Premiership (Anglia), Top 14 (Franța) și United Rugby Championship (Liga celto-italo-sud-africană), românii au în cel mai bun caz câțiva jucători în Pro D2 (liga a doua a Franței).

“Limbajul sec al cifrelor sugerează o catastrofă. Este realitatea nemiloas[ a rugby-ului de nivel înalt. Italia este deja o forță a rugby-ului european și mondial. Romania trebuie sa conștientizeze acest rezultat, să absoarbă lecția cu umilință și respect pentru adversar, și să meargă mai departe cu dinții încleștați și pumnii strânși sa poată juca cu autoritate în grupa morții de la Cupa Mondială. Alta cale nu există” a declarat la RFI comentatorul de rugby Christian Thau.

În urma acestui rezultat, România a retrogradat de pe locul 17 pe 19 în clasamentul World Rugby, iar Italia a urcat de pe 14 pe 12. Acum România pleacă într-un turneu în care va juca două meciuri test cu Uruguay (locul 18) la Montevideo, pe 10 și 17 iulie.