Turul Franței 2022: Etapa 2 – Fabio Jakobsen la sprint, Wout Van Aert preia tricoul galben de lider

turul_frantei_etapa_a_2_-a.png

Etapa 2 a Turului Franței
Sute de mii de danezi au salutat pe marginea șoselelor plutonul Turului Franței
Sursa imaginii: 
www.letour.fr

Ciclistul olandez Fabio Jakobsen a câștigat la sprint etapa a 2-a a Turului ciclist al Franței, Roskilde – Nyborg, 202,5 km pe teritoriul Danemarcei. Sosit al doilea, belgianul Wout Van Aert a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general.

Van Aert (Jumbo Visma) se clasează al doilea pentru a doua zi consecutiv după un ciclist de la Quick Step Alpha Vinyl: vineri la contra-cronometru individual după compatriotul său Yves La,paert, sâmbătă el a fost depășit pe linia de sosire de Jakobsen.

El se consolează însă preluând pentru prima oară în cariera sa tricoul galben de lider al clasamentului general cu un avans de o secundă față de Lampaert.

Etapa a 2-a, desfășurată pe un teren plat și în fața a sute de mii de spectatori danezi entuziaști, a urmat un scenariu devenit tradițional pentru astfel de etape de plat: evadare din primii kilometri, prinsă de pluton în final cu câștigătorul decis într-un sprint masiv.

Numai că de data aceasta vântul a influențat decisiv. Ultimii 30 de kilometri ai etapei, dintre care 6,6 km pe podul care leagă insulele daneze Zealand și Funen, s-au desfășurat pe un vânt transversal, care este inamicul cicliștilor. S-au produs mai multe căzături și în una dintre ele a fost prins și tricoul galben, Lampaert.

Niciunul dintre coechipierii săi nu l-a așteptat, toți fiind în primul pluton cu Jakobsen, în perspectiva sprintului final. Totuși, Lampaert a reușit să facă joncțiunea cu grupul fruntaș unde avea să aibă un rol important în victoria coechipierului său.

În interiorul celor trei kilometri până la sosire a avut nou o nouă busculadă în care a fost antrenat și favoritul cursei, câștigătorul ultimelor două ediției al Marii Bucle, slovenul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Cum însă căzătura s-a produs la mai puțin de trei kilometri de sosire, toți cei prinși în ea au primit același timp cu învingătorul, deci și Pogacar care a trecut linia de sosire cu peste trei minute întârziere.

Cu cele 6 secunde bonificație Van Aert a trecut pe primul loc în clasamentul general cu un avans de o secundă față de Lampaert, opt față de Pogacar, în timp ce cuplul de rivali la victoria finală de la Jumbo Visma, danezul Jonas Vingeagaard și slovenul Primoz Roglic sunt la 16 respectiv 17 secunde de coechipierul lor din fruntea clasamentului general.

Van Aert conduce și în clasamentul sprinterilor, în timp ce danezul Magnus Cort (EF Education Easypost) a preluat primul tricou alb cu buline roșii, iar Pogacar poartă, deocamdată, tricoul alb al celui mai bine clasat tânăr sub 25 de ani.

Luni are loc etapa a treia, Vejle – Sonderborg, 182 de kilometri, plată, ultima pe teritoriul Danemarcei înaintea intrării pe teritoriul Franței.


Sursa imaginii: