Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Emisfera sudică realizează Marele Șlem în primul test cu echipele din emisfera nordică

africa_de_sud.jpg

Africa de Sud 32 Țara Galilor 29
Campionii mondiali Africa de Sud au învins Țara Galilor cu 32 - 29 după ce erau conduși cu 18 - 3 la pauză
Sursa imaginii: 
SA Rugby

Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia și Argentina au câștigat primul din seria de trei meciuri test cu oponenții lor din nord, respectiv Țara Galilor, Irlanda, Anglia și Scoția. Franța a învins Japonia în primul din cele două meciuri test.

În plină iarnă australă, dar nu pe vreme de iarnă, marile echipe ale emisferei sudice s-au impus pe linie, chiar dacă nu fără dificultăți.

Campionii mondiali, Africa de Sud, care jucau pentru prima oară după trei ani pe teren propriu în fața unui stadion plin, Lotus Versveld din Pretoria, după pandemia de Coronavirus, au fost serioși puți în dificultate de Țara Galilor, care conducea la pauză cu 18 – 3, cu două eseuri marcate de aripa Louis Rees-Zammit.

Sud-africanii au revenit după pauză și au reușit să marcheze patru eseuri, preluând conducerea în minutul 74 cu 29 – 24. După fiecare dintre ultimele lor trei eseuri arbitrul georgian Nika Amashukeli a arătat un cartonaș galben unui jucător galez, astfel încât oaspeții au ajuns la un moment dat să joace în 12! Și cu toate acestea, după revenirea în teren a lui Alun Wyn Jones, galezii au marcat un eseu în 13 după un maul de margine egalând scorul în minutul 77, 29 – 29. Căpitanul lor, Dan Biggar, a ratat însă transformarea, iar sud-africanii au obținut victoria cu ceasul în roșu – minutul 83 – din penalitatea transformată de Damian Willemse: Africa de Sud 32 Țara Galilor 29.

Noua Zeelandă s-a revanșat în fața Irlandei după înfrângerea din toamna trecută de la Dublin, câștigând primul test pe Eden Park la Auckland (acolo unde All Blacks nu au mai pierdut un meci din 1994 când au fost învinși de Franța) cu 42 – 19 (28 – 5 la pauză). Diferența a fost făcută înainte de pauză, iar în partea a doua irlandezii ar fi putut marca încă două eseuri în plus.

Australia învinge Anglia în 14

Meciul Australia – Anglia a avut un moment în care gazdele păreau să-și fi compromis șansele de victorie: cei doi jucători din linia a doua australianul Darcy Swain și englezul Jonny Hill au avut o altercație în care s-au tras de păr, iar după ce s-au despărțit australianul a găsit de cuviință să-l lovească cu capul pe englez. Arbitrul i-a dat cartonaș galben lui Hill, dar roșu lui Swaine.

Darcy Swain și Jonny Hill
Altercația dintre australianul Darcy Swain (stânga) și englezul Jonny Hill, a avut ca urmare e,iminarea din joc a primului și cartonaș galben pentru cel de-al doilea
Sursa imaginii: 
Captură video

Rămași în 14 australienii au reintrat însă deciși în teren după pauză, când scorul era 6 – 6, au marcat trei eseuri și conduceau în minutul 79 cu 30 – 14. Englezii au avut o tresărire de orgoliu și au marcat două eseuri în ultimul minut și în prelungiri. Scor final Australia 30 Anglia 28.

În fine, Argentina a obținut Marele Șlem al emisferei sudice în fața Scoției, 26 – 18 pe stadionul din Jujuy, la altitudine, în primul meci jucat de Los Pumas pe teren propriu după trei ani.

Conduși căpitanul lor, talonerul Julian Montoya, proaspăt campion al Angliei cu Leicester Tigers, secondat de numărul 8, Pablo Matera, câștigător cu Crusaders din Noua Zeelandă în Super Rugby, argentinienii au debutat în trombă și susținuți frenetic de 25.000 de spectatori, conduceau la pauză cu 18 – 6. Scoțienii, care aliniau un XV oarecum experimental, au revenit în partea a doua, egalând scorul, dar Los Pumas s-au dovedit prea puternici în final, obținând o victorie meritată.

În celelalte meciuri test, Franța a învins Japonia la Tokio cu 42 – 23, după o primă parte egală, 13 – 13, Fiji a spulberat Tonga cu 36 – 0, ruinând debutul celor trei supervedete, australianul Israel Folau și neo-zeelandezii Charles Piutau și Malakai Fekitoa, deveniți eligibili după schimbarea regulilor de către World Rugby și profitând de originile lor tongane, iar Canada a învins Belgia cu 45 – 0.

Vineri Italia a învins România la București cu 45 – 13, cea mai mare diferență de scor realizată de Azzuri în fața Stejarilor.

În Cupa Africii, disputată în Franța la Marseille și Aix-en-Provence s-au înregistrat rezultatele: Namibia 71 Burkina Faso 5, Zimbabwe 38 Coasta de Fildeș 11, Kenya 42 Uganda 7, Algeria 35 Senegal 12. În semifinale Namibia întâlnește Zimbabwe, iar Kenya joacă cu Algeria, câștigătoarele întâlnindu-se în finală. Campionii Africii se califică direct la Cupa Mondială din 2023 în timp ce învinșii vor participa în noiembrie la Turneul final de Calificare în Franța, alături de Portugalia, reprezentanta Asia-Pacific (probabil Hong-Kong) și perdanta dublei manșe SUA – Chile.