A reușit Qatarul să „spele” imaginea țării la nivel mondial prin sport?

Qatar se numără printre țările care au profitat de sport pentru a-și îmbunătăți imaginea și statutul pe scena mondială.

Qatar se numără printre țările care au profitat de sport pentru a-și îmbunătăți imaginea și statutul pe scena mondială.
Sursa imaginii: 
Shutterstock via RFI

Campionatul Mondial de Fotbal organizat în Qatar în 2022 ar trebui folosit pentru „a lăsa o moștenire” pentru drepturile omului în Orientul Mijlociu, potrivit participanților la conferința Play the Game organizată în Odense, Danemarca. Evenimentul a abordat unele dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă lumea sportului.

Autorul și academicianul Jules Boykoff, prezent la conferința organizată săptămâna aceasta, spune că anul 2022 ar trebui descris ca „anul în care sportul e folosit pentru a spăla imaginea țării”.

La începutul acestui an, Beijing a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, în timp ce, în noiembrie, Qatar va fi gazda celui mai important turneu de fotbal – Campionatul Mondial de Fotbal.

Boycoff precizează că acestea și evenimentele asemănătoare reprezintă exemplul clasic în care sportul e folosit pentru a „spăla” imaginea țării – un fenomen din regimurile nedemocratice care apelează la evenimentele sportive pentru a-și îmbunătăți reputația și legitimitatea. 

De asemenea, Bycoff a precizat că nu este un fenomen modern.

În 1936, presa occidentală și-a îndreptat atenția spre ceremonia de deschidere spectaculoasă a Jocurilor Olimpice din Berlin, care a fost concepută de regimul nazist.

„Jocurile Olimpice i-au crescut reputația lui Hitler în țară și în străinătate și pot fi văzute ca un pas spre război”, a spus acesta.

Mai mult decât atât, Vladimir Putin s-a bucurat de popularitate fără precedent în urma Jocurilor Olimpice de iarnă organizate cu succes la Soci în 2014, care s-au încheiat cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Crimeea.

 

 

Totul se rezumă la bani

„Să nu ne păcălim singuri”, a precizat Jens Weinrich, jurnalist de investigații, într-o declarație pentru RFI.

„Următoarele țări corupte din lumea sportului sunt pregătite deja. Cu toții știm asta. În special Arabia Saudită umple golul lăsat de Rusia. Investește miliarde în sectorul sportului”.

Unii dintre cei mai înalți oficiali din sport la nivel mondial s-au întâlnit recent cu șefii de stat ai Arabiei Saudite, a subliniat Weinrich.

Pe lângă întâlnirea cu președintele Comitetului Olimpic Internațional, liderii sporturilor olimpice mai puțin cunoscute, precum handbalul, bobul, echitația, canotajul și pentatlonul modern, au purtat discuții cu elita din Arabia Saudită.

„Se ascunde un singur motiv în spatele acestor vizite”, a precizat acesta. „Banii”.

„Nimic nu s-a schimbat”, a adăugat Weinrich. „Vorbesc permanent valorile olimpice, dar le încalcă mereu. Până și aceasta estre o tradiție olimpică de un secol. Au vorbit și despre valorile din 1936”.

Încălcarea drepturilor omului

În ultimul deceniu, grupurile pentru drepturile omului au analizat în permanență abuzurile cu care se confruntă muncitorii din Qatar în cadrul sistemului „kafala” (sponsorizare), care poate conduce la muncă forțată.

Se întâmplă în ciuda reformelor muncii pe care autoritățile din Qatar le-au adoptat în ultimii ani ca reacție la sezisările privind existența unor cazuri de muncă forțată aduse Organizației Internaționale a Muncii.

Chiar în luna martie, organizația Human Rights Watch a acuzat o firmă importantă de tranzacții și construcții din Qatar ce are proiecte în colaborare cu FIFA că a furat timp de cinci luni salariile angajaților.

Invitații care au vorbit la conferința din Danemarca au precizat că presa a acoperit încălcările permanente ale drepturilor omului, determinând Comitetul Suprem pentru Livrare și Moștenire din Qatar – comitetul organizator al turneului – să adopte o atitudine defensivă, în loc să încerce să rezolve problema.

 

 

Relațiile publice, mai importante decât drepturile

Benjamin Best, un jurnalist care a luat măsuri pentru a dezvălui abuzurile împotriva muncitorilor care organizează turneul, a precizat că abuzurile expuse de fostul manager de comunicare pentru campionatul din Qatar 2022, Abdullah Ibhais, au atras atenția asupra faptului că relațiile publice sunt mai importante pentru Comitetul Suprem decât să se implice pentru a rezolva problemele în rândul angajaților.

Un subiect de interes al dezbaterii a fost întrebarea dacă atenția presei asupra Qatarului a fost un semn de părtinire și intoleranță, deoarece și alte țări și-au „spălat” imaginea prin sport.

Chiar dacă acest fenomen nu este ceva nou, „un motiv pentru care este din ce în ce mai prezent este faptul că diplomația s-a schimbat. Diplomația nu mai e despre diplomați și ministere de externe. Este despre cultură. Despre public. Despre sport”, a precizat jurnalistul James Dorsey pentru RFI.

În discursul său de deschidere, Jens Sejer Andersen, directorul internațional al conferinței Play the Game, a spus că: „Personal, am trăit cu iluzia că odată ce probleme legate de corupție, dopaj, și abuz vor fi făcute publice, cineva va începe să le rezolve și se vor diminua rapid”.

Din păcate, nu a fost așa.

Conferința „Play the Game” își propune să consolideze valorile etice de bază și să încurajeze democrația, transparența și libertatea de exprimare în lumea sportului.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI