Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Portugalia vrea să dea lovitura la Campionatul European Feminin de Fotbal

fotbal_feminin.jpg

Atacanta portugheză Jessica Silva, aici într-un meci împotriva Suediei, 20 februarie 2022
Sursa imaginii: 
JORGE GUERRERO AFP via France24

Naționala Portugaliei, calificată la Campionatul european de fotbal feminin din Anglia (6-31 iulie) după ce Rusia a fost exclusă din competiție, are ambiții mari și se bazează pe disciplina și eforturile din ultimii ani, scrie France24 care preia un articol AFP.

În visele sale cele mai îndrăznețe, ”Seleçao” își poate imagina o soartă demnă de cea a Danemarcei la masculin în 1992: după ce Iugoslavia a fost exclusă din cauza războiului din Balcani, danezii au câștigat Euro împotriva tuturor așteptărilor.

30 de ani mai târziu, echipa feminină a Portugaliei a fost invitată în ultimul moment la Euro feminin, care începe miercuri în Anglia. Învinse de rusoaice în play-off anul trecut, lusitanele și-au recuperat în cele din urmă locul după ce UEFA a decis să excludă Rusia după invazia din Ucraina.

Portugalia, aflată pe locul 30 în ultimul clasament Fifa, va participa doar la al doilea turneu major din istoria sa în Anglia, după Euro 2017.

,,O echipă mai matură"

,,Observ o mare schimbare față de echipa noastră din 2017. Suntem o echipă mai matură și mai consistentă. Iar în aceste competiții majore, asta face diferența", a declarat mijlocașul Tatiano Pinto, citat de ziarul Record, în timpul stagiului de pregătire din iunie.

Seleçao a fost repartizată într-o grupă dificilă, cu Olanda, campioană, Suedia, care ocupă locul doi în lume, și Elveția.

Însă, în ciuda dificultății sarcinii care le așteaptă pentru a ajunge în turul doi, lusitanele nu au de gând să facă figurație pe terenul englezoaicelor.

,,Suntem într-o grupă foarte puternică (...), dar Portugalia trebuie să fie pregătită, pentru că nu mergem acolo pentru a glumi", a avertizat portarul Patricia Morais în ziarul A Bola.

,,Vom lupta pentru a rămâne la Euro cât mai mult timp (...) Am demonstrat că atunci când suntem puternici din punct de vedere colectiv, progresăm mult și reușim să ne luptăm contra echipelor mari", a mai promis antrenorul Francisco Neto, în funcție din 2014, într-un interviu acordat Record.

,,Recunoașterea muncii de la cluburi"

Fotbalul feminin a crescut rapid în Portugalia în ultimul deceniu. La sfârșitul lunii martie, aproape 7.800 de jucătoare dețineau o licență, potrivit datelor Federației Portugheze de Fotbal (FPF), ceea ce reprezintă un salt de 72% față de sezonul 2011/2012.

FPF a cerut cluburilor să formeze echipe profesioniste în 2016 și a creat mai multe competiții pentru a îmbunătăți calitatea jocului. De atunci, toate marile cluburi portugheze, cu excepția FC Porto, au o echipă feminină: Sporting Portugalia, Benfica Lisabona și Sporting Braga.

,,Am crescut (...) Nu suntem încă la nivelul Franței (a treia națiune din lume), dar aceasta este direcția în care vrem să mergem", a declarat Francisco Neto în timpul cantonamentului de pregătire.

,,Această prezență la Euro va fi o recunoaștere a muncii care se face în cluburi, selecții și asociații. Fotbalul feminin se dezvoltă într-un mod foarte bun în țara noastră", a declarat mijlocașul Vanessa Marques pentru A Bola.

Dar pentru Portugalia, care s-a oprit în primul tur în 2017, calificarea în sferturile de finală ar fi deja o realizare. Înainte de a visa, poate, să îi imite pe danezii din 1992...

Traducere de Antonia Dinu după un articol publicat de France 24