Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Euro 2022 la fotbal feminin. Anglia vrea să ducă jocul la nivelul următor

Jucătoarele din echipa națională a Angliei participă la un antrenament pe stadionul Old Trafford din Manchester, pe 5 iulie 2022, înaintea meciului din cadrul Campionatului European de Fotbal Feminin 2022 împotriva Austriei.

Jucătoarele din echipa națională a Angliei participă la un antrenament pe stadionul Old Trafford din Manchester, pe 5 iulie 2022, înaintea meciului din cadrul Campionatului European de Fotbal Feminin 2022 împotriva Austriei.
Sursa imaginii: 
Daniel Mihailescu, AFP via France 24

Anglia și Austria s-au întâlnit miercuri, 6 iulie, în meciul de deschidere al Euro 2022, un turneu care își dorește să ridice fotbalul feminin la un alt nivel în următoarea lună.

Suporteri din peste o sută de țări au cumpărat bilete, ocupându-se toate locurile pentru meciul de deschidere de pe Old Trafford și pentru finala de pe Wembley din 31 iulie.

„E un moment important pentru noi – cel mai important – dar ne oferă și șansa să facem o impresie bună și să ridicăm jocul la un alt nivel”, a precizat Nadine Kessler, șefa UEFA a fotbalului feminin.

„Aceste progrese mari ale sportului vor continua să schimbe în mod pozitiv părerile despre fotbalul feminin, dar ne dorim mai mult”.

„Să continuăm să ridicăm standardele în competițiile noastre, începând cu echipele de tineret, să creștem vizibilitatea la nivel mondial și să organizăm turnee la cel mai înalt nivel precum acesta”.

Programată inițial pentru 2021, UEFA a hotărât organizarea competiției cu an mai târziu după ce turneul masculin Euro 2020 a fost amânat cu 12 luni din cauza pandemiei Covid-19.

UEFA estimează că 250 de milioane de spectatori vor urmări turneul în fața ecranelor.

Cei cinci ani care au trecut de la ultimul turneu Euro feminin, câștigat de Olanda pe teren propriu, au determinat o schimbare pentru acest sport.

Noii sponsori au oferit sume importante de bani, s-au încheiat contracte de drepturi de televizare, iar marile cluburi sunt acum pregătite să investească pentru a îmbunătăți standardele echipelor feminine.

Totuși, premiul în bani de 16 milioane de euro (17 milioane de dolari) nu se poate compara cu suma de 331 de milioane de euro oferită țărilor participante la Campionatul European masculin de fotbal de anul trecut.

Pentru a justifica diferența, Kessler a recunoscut că instituția care conduce fotbalul european se va confrunta cu o „pierdere semnificativă” în găzduirea turneului din cauza creșterii de cinci ori a cheltuielilor pentru facilitați în comparație cu ultimul Euro feminin.

Așteptările Angliei

Se așteaptă ca acea investiție să se reflecte pe teren în cadrul celui mai disputat Euro feminin de până acum, jumătate din cele 16 echipe având șanse reale la titlu.

După ce a pierdut trei finale consecutive, Anglia trebuie să facă față presiunii celor care așteaptă să câștige primul campionat important pe teren propriu.

De cealaltă parte, „leoaicele” au câștigat deja titlul Euro, deși, alături de managerul Sarina Wiegman, care a condus echipa olandeză spre titlul din 2017.

„Nivelul este atât de ridicat acum, este foarte greu să știi cum vor arăta lucrurile la sfârșitul turneului”, a declarat Wiegman la începutul săptămânii.

„Multe țări sunt într-o formă bună, la fel și noi. În turnee, se pot întâmplă lucrurile ciudate și sperăm că vom putea profita”.

Se așteaptă ca Norvegia să reprezinte cea mai mare amenințare a Angliei în Grupa A, alături de Ada Hegerberg, fosta câștigătoare a Balonului de Aur, care s-a întors după cinci ani de pauză la echipa națională.

Echipa Spaniei este favorita caselor de pariuri înaintea începerii turneului datorită talentului jucătoarelor care au ajutat Barcelona să devină o forță dominantă la nivelul cluburilor.

Dar La Roja a fost afectată de accidentarea la genunchi a Alexiei Putellas, câștigătoarea Balonului de Aur, care a fost forțată să se retragă din turneu.

De asemenea, Spania trebuie să iasă din „grupa morții” în care se află Germania, țară care a câștigat de opt ori titlul, și Danemarca și Suedia, finalistele din 2017.

Confruntarea din Grupa C dintre echipa Olandei, deținătoarea titlului, și Suedia, echipă medaliată cu argint la Jocurile Olimpice, este un alt eveniment important din faza grupelor.

Grupa D, din care fac parte Franța, Italia, Belgia și Islanda, pare să fie cea mai echilibrată.

„Echilibrul” stadioanelor

Cu toate acestea, alegerea stadionului echipei Manchester City Academy, cu o capacitate de 4.400 de locuri, pentru organizarea celor trei meciuri din grupă a fost criticată ca fiind „rușinoasă” și „lipsită de respect” de către Sara Bjork Gunnarsdottir, mijlocașa Islandei.

De asemenea, stadionul Leigh Sports Village, cu o capacitate de 7.800 de locuri, va găzdui patru meciuri, inclusiv un sfert de finală.

Dar organizatorii s-au apărat și au precizat că celelalte stadioane gazdă sunt Brighton, Brentford, Milton Keynes, Rotherham, Sheffield și Southampton.

„Cred că am echilibrat bine situația”, a declarat Sue Campbell, șefa Federației Engleze de Fotbal Feminin.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24