Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sporturile de echipă, bulversate de decizia ministrului Novak: Minim 40% din jucătorii de pe teren trebuie să fie români

novak.jpg

Eduard Novak
Sursa imaginii: 
Facbook/Eduard Novak

O decizie guvernamentală provoacă tensiuni în lumea sporturilor de echipă din România. Federația Română de Fotbal a cerut precizări de la Ministerul Sportului, după ce instituția a transmis că vor exista schimbări importante în ceea ce privește numărul de sportivi străini ce vor putea fi prezenți pe teren în meciurile oficiale.

Ministrul Eduard Novak a anunțat că, începând din sezonul 2022-2023, li se va impune echipelor românești obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români în teren la toate competițiile intercluburi.

„Sunt extrem de fericit că pot face acest anunț, care vine în sprijinul sportivilor români și implicit a sportului din țara noastră. Minim 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români, iar Federațiile sportive naționale trebuie să respecte acest Ordin de Ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranță selecția pentru echipele naționale la sporturile de echipă. Vreau să le mulțumesc tuturor federațiilor pentru susținerea acestei decizii și le doresc succes în implementarea ei”, a spus ministrul

Federația Română de Fotbal a reacționat imediat. FRF a transmis că „solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competițiilor fotbalistice organizate la nivel național. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, a transmis FRF.

Să amintim că, în România, multe echipe, nu doar de fotbal, ci și de handbal, baschet și din alte sporturi, se bazează pe jucători străini.