Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou sport, în plină dezvoltare: Teqball

teqball1.jpg

Sursa imaginii: 
Federația Internaționale de Teqball via rfi.fr

O combinație între tenis de masă și fotbal, teqball este o disciplină sportivă la modă, promovată recent recent la Jocurile Mediteraneene de la Oran, Algeria, transmite corespondentul rfi.fr.

O masă curbată, o minge de fotbal și jucători. Este o fuziune între fotbal și tenis de masă. Acest sport cu mingea, simplu și rapid, e pe cale să devină popular. Inventat în 2014, poate fi jucat de doi jucători la simplu și de patru jucători la dublu.

Mingea poate fi atinsă de trei ori înainte de a fi trimisă înapoi pe jumătatea de masă a adversarului. Orice parte a corpului poate fi folosită pentru a juca mingea, cu excepția brațelor. Se folosesc în principal picioarele, genunchii, capul și pieptul. Se marchează un punct dacă adversarul scapă mingea, nu o poate returna sau încalcă alte reguli. Învingător este cel mai bun din trei seturi. Fiecare set se joacă până la 12 puncte.

Inventat în Ungaria

,,Este un sport inventat de unguri care încercau să joace pe o masă de ping-pong. Avem aproximativ 1.500 de sportivi în lume. Aici, în Algeria, am organizat turnee în țară pentru a prezenta acest sport, care va fi prezent și la Paris 2024. La ultima ediție a Jocurilor Africane de Plajă din 2019, desfășurată la Sal, în Capul Verde, teqballul a fost, de asemenea, invitat. Indiferent de vârstă, sex sau experiență, toată lumea poate veni să încerce teqballul", spune portughezul Telmo Manuel Araújo Monteiro, reprezentant al Federației Internaționale de Teqball, prezent la Oran.

Fostul fotbalist brazilian Ronaldinho a fost unul dintre primii fani și a contribuit la popularizarea jocului. În Portugalia, acest sport este în plină dezvoltare. Multe mese au fost instalate în locuri publice, cum ar fi grădinile, spune Telmo Manuel Araújo Monteiro.

Potrivit rețelelor sale de socializare, Neymar are în grădină o masă pe care se joacă din când în când. Coechipierul său de la Paris Saint-Germain, Lionel Messi, a încercat chiar și el.

,,Este foarte spectaculos, iar tinerilor din cartiere le place. Joc teqball de doi ani într-un club pe care l-am creat în Franța, în Creil, în regiunea Oise. Fratele meu, care ocupă locul 10 în lume, m-a făcut să vreau să fac același lucru. Este un sport în care te distrezi, la dublu sau la dublu mixt. Ai nevoie de multă concentrare", spune franco-tunisianul Youssef Sahli.

,,Am cerut ca teqballul să fie prezent ca demonstrație", spune Bernard Amsalem, al doilea vicepreședinte al Comitetului Internațional al Jocurilor Mediteraneene (CIJM). ”În Franța, în cadrul Comitetului Olimpic, sunt responsabil de toate sporturile urbane și sunt însărcinat cu apropierea acestor discipline de sporturile olimpice.

Este  spectaculos, iar tinerilor din cartiere le place și baschetul 3x3. Tinerii trebuie să facă sport, este important pentru sănătatea lor. În prezent, există aproximativ 40 de sporturi urbane în lume”.

În 2020, Federația Internațională de Teqball număra peste 122 de națiuni, dintre care 81 erau recunoscute oficial. Primul Campionat Mondial de Teqball a avut loc în 2017 în Ungaria.

La Paris, în 2024, patru sporturi suplimentare vor fi incluse în program, dintre care trei pot fi considerate urbane ca și teqballul: escalada, skateboarding și breakdance (numit și breaking). Telmo Manuel Araújo Monteiro speră ca teqball să își facă debutul oficial în Los Angeles în 2028.

Traducere de Antonia Dinu după un articol publicat de rfi.fr