Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2022: Etapa 10 – Cort învinge la sprint, Pogacar își salvează tricoul galben in extremis

magnus_cort.jpg

Magnus Cort
Magnus Cort a obținut victoria de etapă cu un avans de câțiva centimetri
Sursa imaginii: 
ASO Pauline Ballet

Ciclistul danez Magnus Cort a câștigat etapa a10-a a Turului Franței, Morzine – Megeve, 148,5 km. Slovenul Tadej Pogacar continuă să poarte tricoul galben de lider al clasamentului general.

O etapă ciudată în care un grup de 19 cicliști au evadat în aparenta apatie a plutonului cu principalii favoriți și pe o etapă cu patru ascensiuni modeste au ajuns la aproape 10 minute avans.

Printre aceștia se număra și germanul Lennard Kamna (Bora Hansgrohe) care la un astfel de avans a devenit tricou galben virtual. La Megeve sprintul final a fost câștigat la mustață de Cort (EF Education Easypost) în fața luxemburghezului Nicholas Schulz (Team Bikeexchange Jayco).

Sosit cu 22 de secunde întârziere, Kamna a așteptat cu înfrigurare următoarele opt minute până la sosirea plutonului. Pogacar nu avea nevoie să păstreze tricoul galben, Kamna nefiind un pericol pentru victoria finală, dar a sprintat și a reușit să-și păstreze poziția de lider pentru 11 secunde, cu danezul Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) al treilea la 39 de secunde.

Miercuri are loc etapa a 11-a, Albertville – Col du Granon Serre Chevalier, 151,7 km, cu trei ascensiuni legendare – Col du Telegraphe (1.566 m, 11,9kn, gradient 7,1%), Col du Galibier (2.645 m – acoperișul Turului, 17,7 km, 6.9% gradient) și ascensiunea finală, Col du Granon (2.413 m, 11,3 km, 9,2% gradient). O primă ocazie pentru rivalii de a-l ataca pe Pogacar. Riscul e ca acesta să fie prea puternic, să-i contraatace și să câștige Turul la jumătatea lui.


Sursa imaginii: