Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2022: Etapa 11 Victorie senzațională în Alpi a lui Jonas Vingegaard care preia tricoul galben de lider de la Tadej Pogacar!

jonas_vingegaard.png

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard atacă pe pantele Col du Granon, Tadej Pogacar în galben este incapabil să replice
Sursa imaginii: 
Captură video

Ciclistul danez Jonas Vingegaard a câștigat etapa a 11-a a Turului Franței, Albertville – Col du Granon Serre Chevalier, 152 km și a preluat tricoul galben de lider de la slovenul Tadej Pogacar, câștigătorul precedentelor două ediții ale Marii Bucle, sosit cu aproape trei minute întârziere

Asistăm cumva la apariția unui nou mare campion? Se pare că da. Cursa lui Vingegaard (Jumbo Visma) va rămâne probabil în analele Turului Franței. Danezul, care avea la începutul etapei o întârziere de 39 de secunde față de Pogacar (UAE Team Emirates) a atacat cu 4,5 km înainte de linia de sosire pe pantele ascensiunii Col du Granon, la peste 2.000 de metri altitudine, iar Pogacar a fost pur și simplu incapabil să replice, sosind abia al șaptelea cu aproape trei minute întârziere.

Victoria lui Vingeagaard sau înfrângerea lui Pogacar (prima de acest fel din cariera sa în Turul Franței) au fost însă rodul unei superbe tactici a coechipierilor săi din echipa Jumbo Visma, care l-au uzat pe penultima ascensiune, Col du Galibier (2.645 metri altitudine, acoperișul Turului), iar slovenul, care nu are o echipă pe măsură care să-l sprijină a plătit prețul în final.

În clasamentul general Vingegaard are acum un avans de 2 minute 16 secunde față de francezul Romain Bardet (Team DSM), sosit al treilea în etapă și Pogacar care este acum la 2 minute 22 de secunde de danez.

Tricoul verde al sprinterilor este purtat de colegul de echipă al lui Vingegaard, belgianul Wout Van Aert, cel alb cu buline roșii al cățărătorilor de germanul Simon Geschke (Cofidis) în timp ce Pogacar trebuie să se mulțumească pentru moment cu tricoul alb al tinerilor sub 25 de ani.

Joi are loc etapa a 12 – “Regina”, Briancon – Alpe d’Huez, 165,1 km care cuprinde ascensiunea lui Galibier în sens invers, apoi Col de la Croix de Fer (2.067 m, 29 km, gradient 5,2%) cu sosire pe cea mai vestită ascensiune a ciclismului mondial – Alpe d’Huez (1.860, 13,8 km, gradient 8,1%) pe ale cărei 21 serpentine sunt așteptați un milion de spectatori.  


Sursa imaginii: