Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2022: Etapa 12 – Tom Pidcock, victorie memorabilă pe Alpe d’Huez, Jonas Vingegaard păstrează tricoul galben

tom_pidcock.jpg

Tom Pidcock
Tom Pidcock urcă spre o victorie memorabilă pe serpentinele de pe Alpe d'Huez invadate de spectatori care-l încurajează frenetic
Sursa imaginii: 
ASO Pauline Ballet

Ciclistul britanic Tom Pidcock a câștigat etapa a 12-a a Turului Franței, Briançon - Alpe d’Huez, 165,5 km. Danezul Jonas Vingegaard rămâne în fruntea clasamentului general individual.

Etapa “Regină” a Marii Bucle disputată e Ziua Națională a Franței nu a adus victoria unui ciclist francez, dar adus în prim plan un campion al viitorului: Pidcock (Ineos Grenadiers) care a făcut o demonstrație pe cea mai faimoasă ascensiune a ciclismului mondial, între două ziduri de spectatori în delir.

Plecat cu alți opt cicliști într-o evadare peste a doua ascensiune a zilei, Col de Croix de Fer, Pidcock, campion olimpic la mountain biking în 2021 și campion mondial la ciclocros în 2022, s-a detașat pe serpentinele cu un milion de spectatori și a trecut primul linia de sosire, adăugându-și numele pe o listă celebră de învingători, începută în 1952 cu Fausto Coppi și din care fac parte mari campioni ca Joop Zoetemelk, Bernard Hinault, Marco Pantani, Carlos Sastre sau coechipierul său Geraint Thomas.

Câștigătorul ultimelor două ediții, Pogacar (UAE Team Emirates), după ziua precedentă când a avut prima sa sincopă în trei ani de participare în Turul Franței, a atacat de două ori în ascensiunea finală, dar nu l-a putut distanța pe tricoul galben Vingegaard (Jumbo Visma) cu care a terminat etapa în același timp, alături de Thomas.

Cei trei formează podiumul clasamentului general cu Vingegaard în frunte, urmat de Pogacar la 2 minute și 16 secunde și Thomas 2 minute și 22 de secunde.

Nicio schimbare în celelalte clasamente: tricoul verde al sprinterilor este pe umerii belgianului Wout Van Aert (Jumbo Visma), cel al cu buline roșii al cățărătorilor pe cei ai germanului Simon Geschke (Cofidis) în timp ce Pogacar poartă tricoul alb al tinerilor sub 25 de ani.

Vineri are loc etapa a 13-a, de tranziție înspre Munții Pirinei, Le Bourg d’Oisans – Saint Etienne, 193 km, ideală pentru o lungă evadare a unor cicliști care nu pun în pericol poziția liderilor în clasamentul general.   


Sursa imaginii: