Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2022: Etapa 14 – Michael Mathews câștigă detașat, Vingegaard în continuare în galben, după un atac eșuat al lui Pogacar

pogacar_vingegaard.jpg

Tadej Pogacar și Jonas Vingegaard
Tadej Pogacar a încercat, fără succes, să-l distanțeze pe tricoul galben al cursei, Jonas Vingegaard, cei doi trecând linia de sosire în același timp
Sursa imaginii: 
ASO Pauline Ballet

Ciclistul australian Michael Matthews a câștigat detașat etapa a 14-a a Turului Franței, Saint Etienne – Mende, 192,5 km, după un atac în ascensiunea finală. Danezul Jonas Vingegaard păstrează tricoul galben de lider după ce a răspuns unui atac al principalului său rival, slovenul Tadej Pogacar în aceeași ascensiune.

Matthews (Team BikeExchange) a făcut parte dintr-o evadare cu 23 de cicliști care a luat un avans de peste 14 minute față de plutonul cu principalii favoriți, a atacat la 100 km de sosire, a fost ajuns de alți trei cicliști printre care și italianul Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), care a atacat în ascensiunea din final numită după Laurent Jalabert primul care a câștigat aici în 1995.

Scurtă – doar 3 km – dar cu un gradient sever – 10,2% - ascensiunea a prilejuit un duel între cei doi, cu Matthews desprinzându-se la vârf și sosind singur după o porțiune de plat de 1,5 km pe aerodromul dezafectat din Mende, a patra sa victorie de etapă în Turul Franței din cariera sa.

După mai bine de 12 minute a ajuns la ultima ascensiune și plutonul cu favoriții, unde așa cum era de așteptat, Pogacar (UAE Team Emirates) a atacat și tot cum era de așteptat singurul care a putut să-i țină trena a fost tricoul galben Vingegaard (Jumbo Visma). Pogacar nu a putut să scape de Vingegaard și amândoi au trecut linia de sosire în același timp.

În clasamentul general Vingegaard are în continuare 2 minute 22 secunde avans față de Pogacar, în timp ce galezul Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), care a fost distanțat la 17 secunde de cuplul fruntaș, este acum pe locul 3 la 2 minute 43 de secunde de lider.

Belgianul Wout Van Aert (Jumbo Visma) poartă în continuare tricoul verde al sprinterilor, germanul Simon Geschke (Cofidis) pe cel alb cu buline roșii al cățărătorilor, în timp ce Pogacar îl poartă pe cel alb al tinerilor sub 25 de ani.

Duminică are loc etapa a 15-a, Rodez – Carcassonne, 202,5 km, de plat, favorabilă unei evadări lungi a cicliștilor fără pretenții la poziții fruntașe în clasamentul general.        


Sursa imaginii: 
 
 
Pe aceeasi tema: