Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței 2022: Etapa 15 – Jasper Philipsen la sprint, Jonas Vingegaard rămâne în galben după o zi plină de căzături

jonas_vingegaard.jpg

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard și colegi săi de la Jumbo Visma au avut o zi plină de căzături
Sursa imaginii: 
ASO Charly Lopez

Ciclistul belgian Jasper Philipsen a câștigat la sprint etapa a 15-a a Turului Franței, Rodez – Caracassone, 205 km. Liderul clasamentului general rămâne danezul Jonas Vingegaard care însă a căzut pe parcursul etapei.

O etapă care se anunța banală, fără mari dificultăți, a fost transformată într-una dramatică, în principal din cauza căldurii infernale, care a dus la o mare preocupare a cicliștilor la hidratare și alimentare suplimentară, ceea ce la rândul său a dus la o scădere a concentrării și la căzături, unele dintre ele grave.

Principala echipă afectată a fost Jumbo Visma, a tricoului galben Vingegaard. Deja afectată de abandonul dinaintea startului al slovenului Primoz Roglic, afectat de răni de pe urma unor căzături în zilele precedente, echipa liderului l-a pierdut și pe olandezul Steven Kruijswijk, care a căzut și și-a fracturat claviculă. Împreună cu el a căzut și coechipierul său Wout Van Aert, care poartă tricoul verde de lider al clasamentului sprinterilor, dar care a continuat neafectat.

Ceva mai încolo a căzut însuși Vingegaard și pe umărul stâng, pe tricoul galben a rămas o pată neagră. Cu el a căzut și un alt coechipier, belgianul Tiesj Benoot, care a pierdut 20 de minute pe linia de sosire.

Vingegaard a continuat și a ajuns din urmă plutonul, dar cu prețul unor eforturi suplimentare, pe care ar putea să le plătească zilele următoare în Munții Pirinei, în avantajul principalului său rival la victoria finală, slovenul Tadej Pogacar și a echipei sale UAE Team Emirates, care au avut o zi fără incidente.

În acest condiții, sprintul final aproape că a fost eclipsat, cu Philipsen (Alpecin – Deceuninck) depășindu-l cu o jumătate de roată pe nelipsitul Van Aert, care pare să fie invulnerabil la orice incident.

Fruntea clasamentului general este neschimbată, cu Vinegaard care are 2 minute 22 secunde avans față de Pogacar și 2 minute 43 secunde avans față de galezul Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

Luni este zi de pauză, iar cursa se reia marți cu etapa a 16-a, prima din Pirinei, cea mai puțin grea din cele trei consecutive.


Sursa imaginii: 

 

 
 
Pe aceeasi tema: