Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Federația Spaniolă de Rugby contestă descalificarea de la Cupa Mondială în folosul României la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

gavin_van_den_berg.jpg

Gavin Van den Berg
Gavin Van den Berg ar fi recurs la fraudă în pașaport pentru a-și justifica eligibilitatea, susține Federația Spaniolă de Rugby
Sursa imaginii: 
Universidad de Burgos Facebook

Federația Spaniolă de Rugby a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportij împotriva deciziei definitive a comisiei independente de a descalifica echipa Spaniei de a Cupa Mondială din Franța din 2023. În locul Spaniei s-a calificat România. 

Federația Spaniolă de Rugby a emis luni următorul comunicat: 

"În urma ședinței din această luni, 18 iulie, Comisia de conducere a Federației Spaniole de Rugby (FER), care este prezidată de Mariola Arraiza, a decis să prezinte o Declarație de Apel în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) cu privire la sancțiunea impusă de Comisia Juridică a Wold Rugby, care a lăsat echipa spaniolă de rugby în XV în afara Campionatului Mondial de Rugby în XV, care va avea loc în Franța în lunile septembrie și octombrie 2023. 

Cu sfatul serviciilor noastre juridice și în unanimitate cu toți membrii săi, Comisia de gestionare a decis să prezinte acest recurs împotriva a ceea ce consideră a fi o sancțiune excesivă și consecința unei înșelăciuni suferite de FER însăși. 

Acest Comitet Director consideră că luarea acestei decizii este un exercițiu de responsabilitate de nerespins, întrucât această zi de luni, 18 iulie, este termenul limită pentru prezentarea apelului și consideră că este obligația sa de a încerca până la ultima resursă/posibilitate ca naționala masculină de XV să fie prezentă la Cupa Mondială. 

Cei trei candidați la președinția FER, ale căror alegeri vor avea loc sâmbătă, 30 iulie, au fost informați de această decizie înainte de a o face publică."

Comisia independentă de apel pe lângă World Rugby a confirmat decizia de primă instanță care a admins contestația Federației Române de Rugby împotriva eligibilității pentru Spania a jucătorului sud-african Gavin Van den Berg. În urma acelei decizii, Spania a fost penalizată cu 10 puncte în clasament, câte cinci pentru fiecare meci în care a evoluat Van den Berg în preliminariile Cupei Mondiale. Ca atare România a promovat pe locul al doilea în grupa europeană în locul Spnaiei și s-a calificat direct la Cupa Mondială de anul viitor din Franța.

FER susține că Van den Berg a recurs la fraudă în pașaport pentru a justifica cei trei ani de rezidență în Spania necesari pentru a evolua în echipa națională, iar FES nu avea cunoștință de această situație când a aprobat eligibilitatea sa.

"Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) este o instituție independentă de orice organizație sportivă, care oferă servicii pentru a facilita soluționarea litigiilor legate de sport prin arbitraj sau mediere, prin intermediul unor reguli de procedură adaptate la nevoile specifice ale lumii sportului. CAS a fost creat în 1984 și este plasat sub autoritatea administrativă și financiară a Consiliului Internațional de Arbitraj Sportiv (ICAS).  CAS are aproape 300 de arbitri din 87 de țări, aleși pentru cunoștințele lor de specialitate în domeniul arbitrajului și al dreptului sportiv. În fiecare an, aproximativ 300 de cazuri sunt înregistrate de CAS." se scrie pa pagina web a TAS