Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avram Iancu, primul înotător român care traversează canalul Bristol, dintre Anglia și Țara Galilor

avram_iancu1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Avram Iancu

Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie, potrivit unui anunţ postat de sportiv, în noaptea de joi spre vineri, pe pagina sa oficială de socializare, transmite Agerpres.

Iancu a început traversarea Canalului Bristol joi dimineaţa, pe o rută stabilită între localităţile Glenthorne şi Porthcawl, în lungime de 28 de kilometri.

Performanţa bibliotecarului din Petroşani s-a desfăşurat după regulile de marathon swim, fiind supravegheată de Bristol Channel Association, entitatea juridică ce guvernează înotul în acest canal şi care organizează traversarea în mod oficial, pilotul, copilotul şi observatorul cursei fiind englezi.

"În urmă cu două luni eram în spital, internat prin secţia de primire urgenţe, iar astăzi (joi - n.r.) am trecut înot din Anglia în Ţara Galilor, traversând Canalul Bristol.

Odată cu această performanţă sunt onorat să devin primul român care traversează celebrul canal, care are curenţi marini deosebit de puternici.

Sunt, de asemenea, onorat să constat că această traversare a făcut ca inimile românilor din Ţara Galilor şi Anglia să rezoneze cu această acţiune românească.

Mulţumesc tuturor pentru implicare şi, mai ales, celor aproximativ 50 de români care m-au aşteptat la final. Sunt foarte bucuros să constat că printre ei s-a aflat şi reprezentantul Ambasadei României în Regatul Unit, dl. Mihai Ioan, Consulul Onorific al României în Ţara Galilor, dna Diana Stroia şi dna Gabriela Ferguson", a transmis înotătorul român.

Foto: Facebook / Avram Iancu

Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de "Performance of the Year" din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise - World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.

Între performanţele bibliotecarului din Petroşani se numără traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017, Avram Iancu a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri.