Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paul Georgescu a devenit primul român care a traversat înot Canalul Nordic dintre Irlanda și Scoția

paul_georgescu_facebook.jpg

Paul Georgescu, fost campion naţional la polo, a devenit primul român care a traversat înot apele reci ale Canalului Nordic dintre Irlanda și Scoția
Paul Georgescu, fost campion naţional la polo, a devenit primul român care a traversat înot apele reci ale Canalului Nordic dintre Irlanda și Scoția
Sursa imaginii: 
www.facebook.com/OceanPaulG

Fostul campion național de polo, în vârstă de 43 de ani, este al 107-lea om din istorie care a reuşit să traverseze cei 34,7 kilometri, în 11 ore şi 7 minute.

Paul Georgescu a început înotul pe o vreme perfectă: soare puternic, vânt moderat, dar totuşi o apă de doar 14 grade. Ultimii 5 kilometri au fost infernali. Paul a ajuns cu 9 zile înaintea începerii "ferestrei" lui de traversare şi a stat într-un stres continuu din cauza timpului nefavorabil. 
"Am vorbit cu pilotul şi chiar ne înţelesesem să revin în septembrie dacă nu se schimba nimic. Chiar cu o zi înainte prognoza s-a schimbat în bine şi am fost anunţat că voi înota în ultima zi. Concentrarea dispăruse. Eram cu gândul că revin în septembrie. Motivaţia mi-a scăzut foarte mult. Pe lângă această veste neaşteptată, deja un prieten din echipa de suport plecase la Bucureşti", a relatat Georgescu.
Acesta a fost al patrulea "canal" din proiectul Ocean's Seven traversat de Paul. "Curentul îmi venea împotrivă, vântul din lateral, iar eu eram într-o stare de epuizare avansată. Mişcările mele în ultima oră scăzuseră la 44 de la 60 . În afară de asta, la ultimele două pauze de alimentare, nu mai comunicam cu echipa. Pentru a-mi găsi motivaţia am început să comunic imaginativ, în gând, cu soţia şi cei doi copii. A fost momentul când, cu ultima picătură de energie, am străpuns curentul şi am atins stâncile de pe malul scoţian, după 11 ore şi 7 minute", a declarat Paul Georgescu.
"Nu îmi găsesc cuvintele să exprim la ce efort şi-a supus Paul corpul pentru a atinge acest obiectiv extrem de provocator. O traversare fenomenală în care a avut apă de 13-15 grade, vânt puternic, curenţi potrivnici, bancuri de meduze... În ultimele două ore s-a aflat la limita inconştienţei, dar a fost extrem de motivat să termine ce şi-a propus" a declarat Cristian Mitrică, singurul român aflat pe barcă în echipa de ''team support''.
Georgescu după Catalina Strait Los Angeles, Molokai Strait Hawaii şi English Channel. Urmează Gibraltar Strait, Tsuguru Strait-Japan şi Cooks Straits-New Zealand. Paul Georgescu a devenit primul roman din istorie care a primit titlul de "Man of the Year" în 2021, acordat de World Open Water Swimming Association Awards (WOWSA), cea mai mare organizaţie de înot în ape deschise din lume.