Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Internaționalul francez Virimi Vakatawa pune capăt carierei sale la 30 de ani din cauza unei afecțiuni cardiace

virimi_vakatawa.png

Virimi Vakatawa
Virimi Vakatawa a fost nevoit să pună capăt carierei sale de jucător de rugby din cauza unei afecțiuni cardiace
Sursa imaginii: 
Captură video

Internaționalul echipei Franței și al lui Racing 92 Paris, Virimi Vakatawa, a fosyt nevoit să pună capăt carierei sale la numai 30 de ani din cauza unei afecțiuni cardiace. El juca din 2010 la Racing și a evoluat de 32 de ori sub culorile echipei Franței.

Știrea opririi carierei lui Vakatawa a căzut ca un trăznet și a produs o vie emoție în rândul colegilor și antrenorilor săi. Flancat de președintele clubului parizian, Jacky Lorenzetti, și de antrenorul său, Laurent Travers, el și-a exprimat cu greu simțămintele într-o conferință de presă, nu ]nainte de a fi vorbit cu antrenorul echipei na’ionale .

“Mi-e greu să vorbesc astăzi", s-a bâlbâit el. „Vreau să-i mulțumesc lui Fabien pentru că a fost aici, președintelui, mâncării mele și doctorului. M-am trezit la ora opt dimineața, știam că nu voi fi pe teren cu jucătorii. Dar cel mai greu a fost ieri să anunț vestea în fața colegilor mei de echipă, să le spun că mă voi opri. Am petrecut mult timp cu ei, atât pe teren, cât și în afara lui.” a spus Vakatawa, copleșit de emoție.

“Știm cât de important este el pentru grup, pentru club și pentru rugby-ul francez", a declarat antrenorul Travers. “El este încă alături de noi și va fi prezent pe teren. El va rămâne aproape de noi. Am vorbit deja mult cu el. Viața lui este Racing 92.”

La rândul său, antrenorul Fabien Galthié, și-a putut stăpâni cu greu emoțiile și chiar lacrimile. “Sunt foarte emoționat", a recunoscut el. “Acesta este un moment special. Virimi își va fi îmbrăcat ultimele trei tricouri cu echipa Franței în Japonia și cu britanicii de la Barbarians. Am aflat ieri, când m-a sunat Virimi. Afectează echipa franceză. Virimi a făcut ca echipa franceză să viseze. A fost un jucător cheie în aventura noastră. A fost grozav. Poate că este un exemplu - pentru că este un exemplu pentru ceea ce trece el - pentru copiii noștri, să le spunem să se bucure, ca și cum ar fi ultimul meci.”

"Virimi va trebui să își întrerupă cariera profesională în Franța din motive cardiologice. În urmă cu câteva sezoane, chiar înainte de Cupa Mondială din Japonia, am depistat o anomalie cardiacă, pentru care făcuse deja obiectul unei expertize cu referenții comisiei medicale a Ligii Naționale de Rugby, pentru care se decisese că poate continua să joace. El fusese deja supus unor examinări amănunțite. A fost monitorizat îndeaproape. În timpul acestei monitorizări, s-a constatat că patologia sa a evoluat. L-am trimis din nou la experții cardiologi. Iar sfatul a fost că nu ar trebui să-și asume riscul de a-și continua activitatea sportivă intensă.” a explicat medicul lui Racing, Sylvain Blanchard.

Virimi Vakatawa
Virimi Vakatawa a evoluat de 32 de ori sub culorile echipei Franței, marcând 10 eseuri
Sursa imaginii: 
Andy Buchanan/AFP/Getty Images

Vakatawa s-a născut în Noua Zeelandă în 1992, fiul unor părinți fijieni, care au plecat curând cu el în țara lor de origine. El a sosit în Franța în 2010 la vârsta de 17 ani și a jucat numai la clubul Racing. După ce a evoluat la juniori în echipa națională a Fiji, el a debutat la seniori pentru Franța, îmbrăcând tricoul naționalei de 32 de ori și marcând 10 eseuri pentru tricolori.

El a jucat întotdeauna pe post de centru exterior, iar fizicul său – 1,86m și 100kg – ascundea de fapt un jucător de o subtilitate deosebită, capabil să pună pe picior greșit o întreagă apărare cu o fentă sau o schimbare de direcție.

A fost emisă ipoteza continuării cariera de jucător în Japonia, unde ar putea fi admis riscul ce nu este permis în Franța, dar această ipoteză a fost rapid exclusă: Vakatawa va rămâne în Franța, la singurul club la care a jucat vreodată, unde i se va găsi un rol pe măsura experienței și valorii sale.